Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Diaspora cere Guvernului deschiderea mai…

Diaspora cere Guvernului deschiderea mai multor secții de votare peste hotare

În contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, diaspora solicită deschiderea mai multor secții de votare peste hotare. În argumentarea acestei solicitări, reprezentanții din diasporă aduc mai multe cazuri în care secțiile de votare au rămas fără buletine la alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.

„Pentru evitarea organizării dezastruoase a scrutinului electoral, așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2016, Diaspora cere Guvernului R. Moldova deschiderea a cel puțin 28 de secții de vot suplimentar la cele deschide în 2016”, se menționează în textul petiției.

Diaspora susține că la scrutinul din noiembrie 2016, în 18 secții nu au ajuns buletine de vot, iar din acest motiv peste 20 de mii de cetățeni nu au putut să își exercite dreptul la vot.

În acest context, diaspora solicită deschiderea suplimentară a unor secții de votare în Italia, Marea Britanie, Franța, România, Irlanda, Germania, Federația Rusă, Belgia, Canada și SUA.

„Pentru asigurarea unor condiții optime de vot ar trebui deschise în total 50 de secții de votare suplimentare, inclusiv cele 28 argumentate mai sus. În primul rând pentru că numărul migranților a continuat să crească după 2016. În al doilea rând, într-un șir de țări în care locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova nu au fost secții de vot în general (Norvegia, Finlanda etc), oamenii trebuind să călătorească în alte țări. De asemenea, în unele țări cu prezență masivă a cetățenilor Republicii Moldova, secții de votare au fost deschise doar într-un singur oraș, deplasarea la acestea necesitând un efort substanțial”, se mai precizează în petiție.

Petiția este disponibilă online și poate fi semnată AICI.

La alegerile prezidențiale din 2016, votul din diaspora a fost marcat de mai multe neajunsuri. Pe lângă numărul mic de secţii de votare, ceea ce i-a făcut pe concetăţenii noştri să parcurgă distanţe mari pentru a ajunge la vot, în mai multe secţii, cele 3 mii de buletine disponibile au fost insuficiente. În 12 secţii de votare deschise peste hotare au fost utilizate toate buletinele disponibile, iar în alte 6 secţii numărul buletinelor folosite a fost aproape de limita de 3000, numărul maxim de buletine per secţie admis de lege.

La ambele secții de votare deschise la Londra buletinele de vot s-au terminat cu mult timp înainte de închiderea urnelor

La ambele secții de votare deschise la Londra buletinele de vot

s-au terminat cu mult timp înainte de închiderea urnelor

Cu ore bune înainte de închiderea urnelor, fără buletine de vot au rămas cele două secţii deschise la Moscova (Federaţia Rusă), cele două secţii de la Londra (Marea Britanie) şi alte două de la Bucureşti. De asemenea, buletinele de vot s-au epuizat la două secţii din Franţa (Paris şi Villeneuve Saint Georges) şi patru din Italia (Padova, Parma, Verona şi Mestre). Aproape de limita celor 3000 de buletine a ajuns secţia deschisă la Montreuil, Franţa (2998 de buletine uitilizate), cele de la Bologna şi Brescia din Italia, cu 2998 şi, respectiv, 2931 de buletine utilizate, cea de la Berlin (2718 buletine), Bruxelles (2995 buletine) şi Dublin (2998 buletine folosite). În aceste condiţii, sute de alegători au rămas în faţa secţiilor fără a-şi exercita dreptul la vot.

Nemulţumiţi că nu au putut vota, oamenii au scris sute de contestaţii privind încălcarea dreptului la vot, iar la 26 iunie, mai mulți deputați au înregistrat în Parlament un proiect de lege, la solicitarea asociațiilor obștești și a reprezentanților diasporei, care are drept scop îmbunătățirea procedurii de vot pentru moldovenii plecați peste hotare. Potrivit proiectului înaintat de deputați, se propune introducerea unui nou articol în Codul Electoral cu titlul „drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă”, care va prevedea posibilitatea votării cu buletinul de identitate, organizarea alegerilor în diasporă pentru două zile consecutiv, dar și asigurarea cu suficiente buletine de vot a secțiilor de votare. Guvernul a avizat însă negativ acest proiect înaintat la solicitarea diasporei.