Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii de la Biroul național…

Detalii de la Biroul național Interpol despre extrădarea fostului șef al CFM Iurie Topală, reținut acum o lună în Belgia

Autoritățile de la Chișinău au expediat oamenilor legii din Belgia tot setul de acte necesare în vederea extrădării fostului șef al Î.S Calea Ferată a Moldovei (CFM), Iurie Topală, reținut și arestat de către ofițerii INTERPOL în Belgia fiind cercetat pentru escrocherie, delapidări și abuz de serviciu. Șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol), Viorel Țențiu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că autoritățile din Belgia analizează actele remise de R. Moldova și urmează să decidă asupra extrădării lui Iurie Topală.

Potrivit șefului șefului Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol), Viorel Țențiu, autoritățile din R. Moldova așteaptă răspunsul autorităților din Belgi în cazul ex-șefului CFM.

„Topală este căutat pentru arest și extrădare. Topală este reținut și arestat în Belgia. Procedura de extrădare depinde de la stat la stat. Conform Convenției cu privire la extrădare, autoritățile din R. Moldova sunt obligate să transmită setul de documente cu privire la extrădare. Setul a fost transmis, iar acum autoritățile din Belgia sunt în curs de examinare a acestui set de documente. Ulterior, Belgia va reveni cu un răspuns”, a declarat Valeriu Țențiu.

La 12 ianuarie curent, fostul șef al Î.S Calea Ferată a Moldovei (CFM), Iurie Topală, a fost reținut de către ofițerii INTERPOL în Belgia. Ulterior, procurorii au dispus aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele fostului șef al CFM, Iurie Topală. Conform procurorilor, urmărirea penală în privința lui Iurie Topală este pornită pe mai multe fapte, inclusiv pe escrocherie, delapidări, abuz de serviciu. Detalii aici

În ceea ce-l privește pe fostul șef al CFM, procurorii PCCOCS îi incriminează comiterea abuzului de serviciu în interesele unui grup criminal organizat și managementul defectuos al întreprinderii, în perioada anilor 2015-2019.

Suma constatată a prejudiciului în acest stadiu pe dosarul în cadrul căruia sunt investigate faptele învinuitului este de 250 de milioane de lei.

Procurorii au dispus și aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele acestuia și altor figuranți din dosar, în sumă de 25 milioane lei, precum și desfășurarea investigațiilor financiare paralele.

Iurii Topală, fost consilier municipal, un exponent al Partidului Liberal, a condus CFM din 2015 până în 2019. Anterior, în 2019 Ziarul de Gardă a scris că Topală deține o afacere prosperă în sectorul rutier – SRL „Ruta-Prim” – care administrează în Chișinău rutele: 113, 135, 186, 188, 192 – cu peste 240 de unități de microbuze și circa 25 de autobuze pe ruta 22 și ruta Chișinău-Grătiești.

Anterior, în 2012 numele lui Iurie Topală a apărut într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă despre administrarea rutelor din Chișinău. Detalii aici