Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii au dispus aplicarea sechestrului…

Procurorii au dispus aplicarea sechestrului pe proprietățile și activele fostului șef al CFM, Iurie Topală, reținut de ofițerii INTERPOL în Belgia

Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că procurorii au dispus aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele fostului șef al CFM, Iurie Topală, reținut la 12 ianuarie de către ofițerii INTERPOL în Belgia și care, potrivit autorităților de la Chișinău, urmează a fi extrădat în R. Moldova.

Potrivit PCCOCS, autoritățile R. Moldova au transmis autorităților din Belgia o parte din actele necesare în vederea extrădării lui Iurie Topală, urmând ca să fie prezentate și alte acte. Conform procurorilor, urmărirea penală în privința lui Iurie Topală este pornită pe mai multe fapte, inclusiv pe escrocherie, delapidări, abuz de serviciu.

În ceea ce-l privește pe fostul șef al CFM, procurorii PCCOCS îi incriminează comiterea abuzului de serviciu în interesele unui grup criminal organizat și managementul defectuos al întreprinderii, în perioada anilor 2015-2019.

Suma constatată a prejudiciului în acest stadiu pe dosarul în cadrul căruia sunt investigate faptele învinuitului este de 250 de milioane de lei.

Procurorii au dispus și aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele acestuia și altor figuranți din dosar, în sumă de 25 milioane lei, precum și desfășurarea investigațiilor financiare paralele. La 30 decembrie 2021, Curtea de Apel (CA) Chișinău a menținut măsura arestului preventiv aplicate în privința învinuitului.

Fostul șef al Î.S Calea Ferată a Moldovei (CFM), Iurie Topală, a fost reținut, la 12 ianuarie, de către ofițerii INTERPOL în Belgia. Potrivit șefului Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol), Iurie Topală urmează a fi extrădat în R. Moldova. Detalii aici