Principală  —  IMPORTANTE   —   Dereneu: Preotul din partea Mitropoliei…

Dereneu: Preotul din partea Mitropoliei Basarabiei și-a găsit două anvelope tăiate și acuză „adepții” Mitropoliei Moldovei că vor să-l „scoată”: „Nu-i exclus că singur a făcut-o”

Preotului Florin Marin din cadrul Mitropoliei Basarabiei i-au fost tăiate două anvelope de la automobil. Acesta susține că acțiunea este pentru a-l intimida și că în satul Dereneu din raionul Călărași, unde slujește, este o teroare „foarte mare”.

El amintește de conflictul mai vechi și acuză „adepții” Episcopiei de Ungheni și Nisporeni din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove că ar sta în spatele faptei. De cealaltă parte, secretarul eparhial, Vadim Corostinschi, a negat acest lucru, menționând că preotul ar fi putut să-și taie singur anvelopele, deoarece vrea atenție.

Slujitorul din Dereneu afirmă că se simte „traumatizat” după incidentul din weekend și că se teme, deoarece a mai fost intimidat „verbal”.

„Vor să mă scoată. Este o teroare foarte mare”

„E problema veche. Adepții Episcopiei de Ungheni vor să mă scoată de acolo, dar nu pot, pentru că am niște drepturi, nu suntem în tundră. Consider că mi-au arătat un semn, mi-au făcut din deget: noi putem face orice, azi îți tăiem roțile, mâine dăm foc sau te împușcăm.

Este o teroare foarte mare în satul Dereneu, nu doar împotriva mea, ci contra întregii comunități. Sunt niște criminali, pentru că nu poți fi bun la suflet și să tai roțile de la mașina unui preot.

Trăim în secolul XXI și venim cu cuțite? Nu mai este cuvântul, masă rotundă, dialog? E strigător la cer ce se întâmplă. Mai sunt așa cazuri la credincioșii mei, dar se tem să spună. Lumea este foarte speriată”, a declarat acesta pentru ZdG.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=877601249435805&id=100015578134782

El susține că a depus o plângere la poliție, dar nici în alte cazuri nu i-a fost făcută dreptate. Potrivit lui, actualmente, slujbele au loc fără clopote, „nu ne dau voie să intrăm în biserică, slujim într-o anexă mică, reprezentanții Mitropoliei Moldovei fac ce vor în curtea bisericii, deși nu au niciun act”.

Comisarul principal din cadrul Inspectoratului de Poliție Călărași, Marin Cernei, a precizat pentru ZdG că plângerea a fost depusă ieri și este la faza de constatare. „Vă vom anunța când vom avea rezultate”, a subliniat el, adăugând că poliția mereu a acționat atunci când preotul a solicitat și a făcut totul conform prevederilor legale.

„Nu-i exclus faptul că el singur să-și taie anvelopele”

Secretarul eparhial din cadrul Eparhiei de Ungheni și Nisporeni, Vadim Corostinschi, care spune că nu știe nimic despre incident, subliniind că Florin Marin „acuză de când e el, îi este în sânge”.

„El poate să facă multe doar pentru a atrage atenția presei. Lumea acum s-a liniștit, se roagă, e postul Maicii Domnului și pe el acum îl chinuie. Vine hramul bisericii și vrea să facă ta-ra-ram ca să nu mai ticnească la nimeni de rugăciuni și tot ceea ce ține de partea duhovnicească.

Nu-i exclus faptul că el singur să-și taie anvelopele, să-și facă alte leziuni corporale și apoi să dea vina pe altcineva.

Nu este niciun conflict, oamenii și-au lua biserica înapoi, el trage lumea în conflict. Problema este în el”, a comentat acesta pentru ZdG, menționând că acuzațiile despre intimidare sunt „aberații” și îndemnându-l să prezinte probe.

În 2018, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Dereneu a decis să treacă de la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove la cea a Basarabiei. De atunci au existat mai multe conflicte și incidente.