Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Decizia instanței din Turcia privind…

Decizia instanței din Turcia privind solicitarea procurorului de a-i mări pedeapsa ex-directorului liceului „Orizont”din Ceadâr-Lunga

Instanța de judecată din Turcia a respins solicitarea procurorului privind majorarea termenului de detenție în cazul ex-directorului liceului „Orizont” din Ceadâr-Lunga, Feridun Tüfekçi, transmite newsmaker.md, care face referire la spusele soției acestuia, Galina Tüfekçi.

Judecătorul a argumentat, în ședința din 17 decembrie 2019, că învinuirile privind activitatea jurnalistică a lui Tüfekçi au fost luate în considerare atunci când acesta a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare.

Totuși, procurorul ar putea ataca decizia într-o instanță superioară.

Feridun Tüfekçi a venit în R. Moldova pe când avea 17 ani, la studii, iar după finalizarea acestora s-a căsătorit cu profesoara lui, Galina, rămânând în țara noastră. El a practicat jurnalismul, activând o perioadă și la o televiziune turcă, în calitate de corespondent străin.

În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia. SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

Doi dintre cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative în cadrul instituției de învățământ. Majoritatea dintre aceștia au familii în R. Moldova și copii care dețin cetățenia R. Moldova, iar o parte dintre ei locuiau aici de peste 20 de ani.

La 11 iunie 2019, CtEDO a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat dreptul la libertate și siguranță şi dreptul la respectarea vieții private și de familie a cinci cetățeni turci care s-au adresat în instanța europeană. 

Ulterior, la 2 august, Procuratura Generală a anunțat că a deschis un dosar penal pe faptul excesului de putere și depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajații BMA și SIS.