Principală  —  IMPORTANTE   —   De astăzi începe internarea pacienților…

De astăzi începe internarea pacienților infectați cu COVID-19, forme ușoare și gravitate medie în spitalul de Ftiziopneumologie

Sursa foto: World Health Organization in Moldova

Pacienții infectați cu COVID-19, forme ușoare și gravitate medie, de joi, 10 decembrie, vor fi internați în blocul nr. 2 al Spitalului municipal de Ftiziopneumologie.

Anunțul a fost făcut de către primarul general al Chișinăului, Ion Ceban.

Potrivit lui Ceban, în total, 130 de paturi vor fi amenajate pe trei etaje a câte 40 – 45 de locuri pe fiecare.

„Primele 45 de paturi vor fi activate astăzi, astfel încât în după amiaza zilei vor fi internați primii pacienți. Începând cu săptămâna trecută, în blocul spitalului a fost realizată decontaminarea și inițiată o reparație cosmetică, care va fi finalizată săptămâna viitoare. Se lucrează pe etaje. De asemenea, blocul a fost dotat cu mobilier nou, printre care 40 de paturi, 125 de noptiere, saltele și lenjerie de pat. În context, blocul sanitar care era dotat cu o singură cabină de duș, a fost reutilat, iar în prezent se regăsesc alte trei cabine de duș.

Pentru a asigura saloanele cu apă caldă, au fost procurate și instalate boilere, iar sistemul de alimentare cu apă din saloane a fost renovat. La fel, pentru alimentarea pacienților, a fost procurată veselă de unică folosință și elaborate meniurile pentru aceștia”, a spus Ceban într-o postare pe Facebook.

Potrivit edilului, din bugetul municipal au fost alocate 960 de mii de lei pentru renovarea acestui bloc și cheltuielile ar putea crește.

„Pacienții care erau internați în blocul 2 al spitalului au fost transferați în bloc în condiții de maximă siguranță. Pentru siguranța medicilor și a stufului instituției, au fost elaborat planul de acces și circulație în interiorul blocului”, a menționat Ceban.

Miercuri, 9 decembrie, în R. Moldova au fost înregistrate alte 1.766 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Din numărul total de cazuri, 5 cazuri sunt de import (România-1, Italia-1, Marea Britanie-1,  Turcia-1, Egipt-1). Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 120 970 cazuri, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și protecției Sociale (MSMPS).

Până la ziua de azi, 59 lucrători medicali au decedat din cauza infecției COVID-19.