Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cumpărturi de 250 de mii…

Cumpărturi de 250 de mii de lei la Președinție: o imprimantă color și șase multifuncționale, server și stație grafică

Președinția a achiționat recent o imprimantă color de dimensiuni A3, șase imprimante multifuncționale, două servere, o stație grafică și zece UPS-uri (eng. Uninterruptible power supply –  aparat electric care furnizează energie electrică în caz de urgență, atunci când sursa principală de curent electric nu funcționează). Două contracte în acest sens, cu o valoare totală de 239 041 de lei, au fost semnate la 13 noiembrie de Aparatului Președinelui R. Moldova și doi agenți economici, desemnați câștigători ai licitației din 30 octombrie.

Un contract, în sumă de 194 703 lei, a fost semnat cu S.C. ACCENT TEHNO S.A, administrată de Oleg Savcenco. Cel de-al doilea contract, mult mai modest, în valoare de 44 338 de lei, a fost încheiat cu Î.M. MASTER SYSTEMS S.R.L., firmă administrată de Valeriu Nastasenco.

Echipamentul și accesoriile pentru computer, potrivit informațiilor din Anunțul de participare, urmează a fi livrate Președinției în termen de 30 de zile. ZdG a încercat să afle de la purtătorul de cuvânt al președintelui scopul acestor achiziții, Ion Ceban însă a răspuns, prin intermediul unui mesaj, că este ocupat. Deși am întrebat când putem reveni cu un apel, acesta nu a remis un răspuns.

În iunie curent, ZdG a scris că vila prezidenţială de la Condriţa a fost renovată. Oficial, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a alocat 197 de mii de lei (sumă fără TVA) pentru reparaţia podelelor casei de odihnă din Condriţa. Neoficial, în vilă au avut loc lucrări de renovare de milioane de lei, despre care autorităţile au evitat să vorbească. Ulterior președintele Dodon a recunoscut că la vilă s-au făcut lucrări de reparație din bani privați, dar a refuzat să spună cine le-a finanțat.

„O să vedeți că va fi reparată până la sfârșitul acestui an, sper, maximum începutul anului viitor va fi renovată și clădirea preșidenției, tot fără un ban din contul statului și fără prejudicierea statului” a declarat Dodon după publicarea articolului despre reparația de milioane a vilei de la Condrița.

ZdG a scris că Președinția a cumpărat în august curent un aparat de fotografiat în valoare de 162 de mii de lei. După publicarea informației, Igor Dodon a declarat că, probabil, este vorba despre o eroare, că nu a dat asemenea indicații și că nu cunoaște nimic despre achiziție, dar a dat asigurări că va clarifica situația.

Pe pagina oficială a Președinției nu există nicio informație despre bugetul instituției prezidențiale, cheltuielile efectuate, achiziții publice sau sursele banilor din care Igor Dodon sau Fundația de Binefacere „Din suflet” prezidată de soția sa, Galina Dodon, organizează acțiuni de caritate.

De la începutul anului, potrivit informațiilor din Registrul de Stat al Achizițiilor Publice, Președinția a făcut cumpărături și a contractat servicii în valaore de 2 148 255 de lei.

Peste un milion de lei au fost plătiți din bugetul de stat pentru serviciile aeriene, cutiile pentru distințiile de stat au costat 252 000 de lei,  mape cu logou au fost tipărite de 224 214 lei, iar pentru aranjamentele florale au fost alocați 200 de mii de lei.