Cum s-a votat la primul referendum din istoria Republicii Moldova

Au trecut 25 de ani de la desfășurarea primului referendum la nivel național în Republica Moldova. Pe 6 martie 1994, cetățenii urmau să stabilească dacă țara ar trebui să-și conserve independența și integritatea teritorială.

Printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial pe 27.01.1994, propunerea Preşedintelui Republicii Moldova Mircea Snegur, privind organizarea unui referendum, a fost susținută de Parlament. La acel referendum, cetațenii au putut raspunde cu „Da” sau „Nu” la o singură întrebare:

„Sunteţi pentru ca Republica Moldova să se dezvolte ca stat independent şi integru în hotarele recunoscute de O.N.U., sa promoveze o politică de neutralitate, să întreţină relaţii economice reciproc avantajoase, cu orice ţară şi să garanteze tuturor cetăţenilor ei drepturi egale conform normelor de drept internaţional”.

Referendumul avea titlul sondaj sociologic „La Sfat cu Poporul” la care au participat aproximativ 75% dintre alegători cu drept de vot, iar peste 95% dintre participanți au votat „Da”.

De la proclamarea independenței Republicii Moldova până în prezent au avut loc patru referendumuri naționale: 1994, 1999, 2010 și 2019.

Ultimul referendum a avut loc pe 24 februarie, curent, în care cetățenii au decis reducerea numărului deputaților de la 101 la 61 și introducerea mandatului imperativ, care va permite demiterea deputaților în caz dacă aceștia nu-și îndeplinesc obligațiile. Referendumul consultativ a fost declarat valabil de către CEC pentru ambele întrebări supuse la vot, iar rata de participare a fost aproximativ de 39%, aproape de două ori mai puțin decât în anul 1994.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *