Cum comentează scriitorul și bloggerul Vasilcău acuzațiile de plagiat?

Scriitorul și bloggerul Traian Vasilcău, desemnat la Premiul Național 2016, neagă acuzațiile de plagiat.

Materialul scris de Erizanu nu este nou. Această informație a apărut pentru prima dată în anul 1991. Apoi, din zece în zece ani se reactualizează această temă. De fapt, eu fiind în armată, am avut o parte de prieteni foarte buni care mi-au „înscenat” această lucrare/acest spectacol, pentru că nu am vrut să colaborez cu niște structuri. Această poezie a apărut în revistă în momentul când eu nici nu eram în Moldova, ci în serviciul militar pe Insula Sahalin… Eu nu am citit poeziile acestei autoare (Doina Uricariu, n.r.) și nu am nicio carte de a ei.

La Premiul Național am fost propus pentru tri­lo­gia „Regă­sit în cer”, apărută în 2009. Poezia despre care vorbește Gheorghe Erizanu nu se regăsește în nicio carte de a mea. În cele 64 de cărți ale mele nu există o astfel de poezie… Am fost propus la Premiul Național pentru trilogie, 17 cărți traduse în 18 limbi și pentru activitatea de fondator și realizator a două festivaluri importante. Nuanța aceasta (acuzația de plagiat, n.r.) nu știu dacă are relevanță, pentru că nu am fost propus pentru activitatea literară din 1990”,  ne-a spus Vasilcău.

Amintim că Traian Vasilcău este învinuit că ar fi plagiat o poezie a scriitoarei Doina Uricariu. Mai mulți internauți s-au întrebat: cum este posibil ca Vasilcău să fie desemnat la Premiul Național în timp ce a plagiat o poezie?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *