Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum au sărbătorit bărbații din…

Cum au sărbătorit bărbații din R. Moldova Ziua Internațională a Taților

Ziua Internațională a Taților este marcată în acest an, în a treia săptămână a lunii iunie în mai mult de 50 de țări ale lumii. La Chișinău și Rezina, peste 100 de tați și copii au participat la un eveniment sportiv pentru a recunoaște contribuția tatălui în viața copilului, în cadrul familiei și în societate.

Zeci de copii și tați de diferite vârste au îmbrăcat uniformele și au participat la activitățile sportive pe arena principală a stadionului Zimbru din capitală, duminică, 17 iunie.

Organizatorii parteneriatului UNICEF Moldova și Federația Moldovenească de Fotbal au menționat că evenimentul respectiv este un prilej pentru a aminti că tații nu sunt doar o pereche de mâini în plus, ci una dintre resursele extrem de importante care contribuie la dezvoltarea fizică și emoțională a copiilor.

Prezentă la evenimentul sportiv, Margarita Tileva, Reprezentantă de Țară adjunctă, UNICEF Moldova a declarat: „În acest an, UNICEF a decis să lanseze o campanie specială, pentru a pune în valoare contribuția taților în creșterea și dezvoltarea copiilor. Este foarte important ca și tatăl să ia în brațe copilul, așa cum face mama, să aibă grijă de el, să petreacă timp cu el. Și asta mai ales în primii ani de viață, atunci când creierul se dezvoltă mult mai rapid”.

Stas Șiica a venit la competiția sportivă  împreună cu cei doi copii ai săi – un băiat de 8 ani și o fetiță de 2 ani: „Sunt impresionat de felul în care a fost organizat evenimentul. Ne-am dori să  existe mai multe posibilități pentru părinții care vor să își petreacă timpul liber cu copiii într-un mod activ și interesant. Ziua Internațională a Taților ne amintește o dată în plus că este foarte important ca noi, bărbății, să ne implicăm zilnic în educarea și creșterea copiilor noștri”.

Innes Graeme, un voluntar din Marea Britanie care activează în Republica Moldova de un an, a venit la eveniment împreună cu fiica sa, de patru ani: „E o sărbătoare foarte frumoasă și mă bucur enorm că sunt aici. Eu cred că este foarte important pentru tați să fie alături de copii lor și să se implice în creșterea și educarea lor. Tatăl are un rol foarte important pentru întreaga familie, în special pentru copii”.

Alexei Chitoroagă, un alt participant la competiție, spune că își dedică tot timpul liber celor doi copii, Daniel, de 9 ani, și Bianca, de 3 ani: „Mergem împreună la plimbare, facem sport, citim, ne jucăm și ne distrăm. Și la evenimentul de azi am venit cu toată familia. Astfel de sărbători sunt foarte bune pentru că ne amintesc cât este de important să ne implicăm constant în viața copiilor, care au nevoie zilnic de noi pentru a  crește și a se dezvolta armonios”.

Soția sa, Diana Chitoroagă, spune că Ziua Internațională a Taților ar trebui sărbătorită la scară largă în țara noastră. „Cred că e un bun prilej să le amintim taților cât de mult contează implicarea lor pentru copii. Familia noastră va sărbători în fiecare an ziua taților, fiindcă tăticul nostru e cel mai bun și se implică în tot ce îi vizează pe copii noștri”.

Tot la 17 iunie, Inspectoratul General de Poliție a organizat un eveniment distractiv pentru tați și copii la Rezina, cu scopul de a contribui la consolidarea relației dintre aceștia.

Ziua Internațională a Tatălui sărbătorită pentru prima dată

Ziua Tatălui a fost sărbătorită pentru prima dată în 1910, în Spokane, Washington, la inițiativa lui Sonora Smart Dodd, fiica veteranului american de război William Jackson Smart. Acesta și-a crescut singur copii, după ce soția sa a murit la nașterea celui de-al șaselea copil și în pofida greutăților a refuzat să se recăsătorească. În semn de recunoștință, una dintre fiicele sale a propus comunității instituirea unei zile dedicate taților.

În 1972, această zi a fost recunoscută la nivel oficial, în calendarul sărbătorilor naționale, după ce legea a fost semnată de președintele american Richard Nixon.

Ziua Internațională a Taților diferă calendaristic de la țară la țară. În România, această zi se sărbătorește oficial începând cu anul 2010, după ce legea a fost aprobată de Senatul României. Anual, ziua tatălui se sărbătorește în cea de-a doua duminică a lunii mai. În R. Moldova, Ziua Tatălui nu este instituită printr-un act normativ. În 2018, un proiect de lege privind instituirea zilei de 19 noiembrie ca Ziua Bărbatului a fost avizat pozitiv de Guvern.

În a treia duminică din iunie, Ziua Internațională a tatălui se sărbătorește în peste 50 de țări din lume, printre care se numără Marea Britanie, SUA, Franța, Cipru, Africa de Sud, Olanda, Grecia, Japonia, Canada, Arabia Saudită, Turcia, Venezuela, Argentina, Irlanda, Singapore. La nivel mondial, evenimentul este marcat în mai mult de 80 de țări la diferite date calendaristice.