Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum arată permisele de conducere…

Cum arată permisele de conducere eliberate din acest an

Foto-simbol

Din 1 ianuarie 2020 sunt puse în aplicare permisul de conducere al R. Moldova de modelul 2019 şi permisul de conducere provizoriu de modelul 2019, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.388/2019, anunță Agenția Servicii Publice (ASP) printr-un comunicat de presă.

Astfel, permisul de conducere naţional de model 2019 reprezintă o cartelă din policarbonat, cu gravare laser, de formatul ID-1, de pe care este exclus câmpul de date nr. 14 „Grupa sangvină”, dar, în schimb, sunt rezervate alte două spații: 13 și 14 pentru unele eventuale inscripționări de autoritatea emitentă.

Totodată, în permisul de conducere naţional al R. Moldova de modelul 2019, precum şi în permisul de conducere provizoriu de modelul 2019 este înscrisă subcategoria AM (moped). Astfel, şi posesorii de mopeduri, vor avea nevoie de un permis de conducere.

„La perfectarea permiselor de conducere de model 2019, în cazul în care persoana deţine dreptul de a conduce vehicule din categoria de bază, în permis se va înscrie inclusiv subcategoria de vehicul pe care aceasta o include, cu condiţia că, în conformitate cu Adeverinţa medicală a conducătorului de vehicul şi a candidatului pentru obţinerea permisului de conducere (F-083/e) prezentată, persoana respectivă urmează a fi aptă fizic şi mental de a conduce vehicule din subcategoria ce urmează să fie înscrisă în permis în baza categoriei superioare deţinute”, precizează ASP.

De asemenea, în permisele de conducere de model 2015, ca măsură provizorie, datele privind grupa sangvină au fost substituite cu semnul „<”, ceea ce semnifica lipsa datelor în câmpul de date respectiv. Modificările respective au fost operate în temeiul modificărilor legislației în vigoare din anul 2018 – începând cu data de 10.10.2018 au fost excluse datele „Grupa sangvină”.

În 2019 au fost eliberate 74 258 de permise de conducere naţionale de model 2015.

Foto: asp.gov.md