Principală  —  Ştiri  —  Social   —   COVID-19: MSMPS adaugă 135 de…

COVID-19: MSMPS adaugă 135 de persoane și anunță 1847 de cazuri. Cum sunt tratați pacienții la domiciliu

Foto: World Health Organization in Moldova

Începând de astăzi, 14 aprilie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va include în numărul total de persoane diagnosticate cu COVID-19 și pacienții tratați la domiciliu. Astfel, în prezent, sunt 1847, dintre care 135 sunt cei de acasă.

Șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare, Tatian Zatîc, a precizat, în cadrul briefingului de dimineață, că „medicii de familie se ghidează în selectarea pacienților pentru tratament la domiciliu de către criteriile stabilite în Protocolul clinci standardizat pentru medicii de familie, care spune foarte clar în care cazuri medicul de familie poate trata pacientul la domiciliu și în care cazuri sunt criterii clare pentru spitalizare”.

„Astfel, cele 135 de persoane, care sunt astăzi în tratament la domiciliu, sunt anume cele care corespund criteriilor stabilite în acest protocol. În primul rând, vorbim despre persoanele care sunt cu vârsta până la 60 de ani și nu au maladii concomitente. Medicul de familie, telefonic, discută cu persoana referitor la clinică, datele clinice și datele epidemiologice, deoarece aceste criterii stau la baza stabilirii diagnosticului. Vorbim despre semne catarale ale bolii respiratorii: tuse, febră, durere în gât, cefalee. Și criteriile epidemiologice, care deja sunt clare, că toată țara deja este în situația epidemiologică extinsă, respectiv, apariția acestor semne catarale permite medicului de familie de a stabili diagnosticul COVID-19 și cel mai important este că stabilirea acestui diagnostic se face la domiciliu, fără a veni pacientul în instituția medicală și fără testare. Acest număr de persoane cu diagnosticul confirmat în bază de criterii clinice și epidemiologice se includ în raportarea totală a situație pe țară. Medicii de familie au fost instruiți în depistarea persoanelor cu semne de COVID-19, cunosc care sunt criteriile”, a specificat aceasta.

Sursa: msmps.gov.md
Sursa: msmps.gov.md

Ofițera de presă a MSMPS, Veronica Istrati, a menționat pentru ZdG că printre cele 135 de persoane sunt inclusiv pacienți spitalizați până vineri, 10 aprilie, când a intrat în vigoare un ordin în acest sens, astfel că „o parte care prezintă forme ușoare au trecut acasă”.

Autoritățile au decis ca din 10 aprilie persoanele cu forme ușoare de COVID-19 să fie plasate la domiciliu. Conform informațiilor raportate în această dimineață, în stare gravă sunt 188 de persoane, iar 17 sunt intubate. De asemenea, în total, au fost externați 134 de pacienți, iar 488 se află în stare de gravitate medie.