Principală  —  IMPORTANTE   —   Consiliul Concurenței anunță că se…

Consiliul Concurenței anunță că se disociază de informațiile apărute în spațiul public referitor la sancționarea companiilor pe piața produselor petroliere

Arhivă

Consiliul Concurenței (CC) anunță vineri, 26 mai, că se disociază de informațiile referitor la sancționarea companiilor pe piața produselor petroliere. Asta după ce în spațiul public au apărut informații precum că mai multe companii vor fi sancționate pentru înțelegerile de cartel de pe piața carburanților.

Actualmente, Consiliul Concurenței susține că se află la „etapa de pregătire a actului administrativ” ce vizează semnele încălcării legislației concurențiale pe piața produselor petroliere.

Potrivit instituției, plenul Consiliului Concurenței va adopta o decizie pe caz, care va fi un „act administrativ public, pasibil controlului judiciar”.

„Până la momentul examinării proiectului de decizie în cadrul ședinței plenului Consiliului Concurenței și emiterii actului administrativ, nu poate fi cunoscut dacă, în urma aprecierii probelor acumulate, observațiilor și audierii părților, organul colegial decizional va constata sau nu existența unor încălcări ale legislației concurențiale în cazul examinat și, respectiv, va aplica sau nu sancțiuni. Astfel, declarațiile publice expuse de președintele Consiliului Concurenței cu referire la acest dosar din cadrul unei emisiuni televizate au fost rupte din context și interpretate greșit de către unele surse mass-media. Mai mult decât atât, dumnealui expres a precizat că nu poate afirma la etapa aceasta, dacă companiile vizate „urmează a fi sancționate””, arată un comunicat al CC.

Miercuri, 25 mai, în cadrul emisiunii „Ediție Specială” de la postul de televiziune Moldova 1, Alexei Gherțescu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat că în cazul în care vor constatate încălcări pe piața carburanților și va fi emisă o decizie de sancționare a companiilor care vând carburanți, atunci acestea vor fi sancționate.

„Piața carburanților este reglementată. Există plafonul prețurilor care este stabilit de ANRE și aici nu putem interveni la capitolul prețuri. Unde noi putem interveni și încercăm să analizăm situația pe piață este în privința unor înțelegeri de cartel. La momentul actual trebuie să specific acest lucru că noi nu intervenim la capitolul prețuri. Prețul este stabilit de către ANRE și noi nu putem influența acest preț, plafonul maxim care este stabilit de către ANRE. Referitor la acea investigație pe care noi am inițiat-o anul trecut, decizia încă nu a fost emisă de către Consiliu. Acea investigație a fost desfășurată într-o perioadă foarte scurtă. De obicei, astfel de investigații durează de la doi la 6 ani. A fost făcută în termen record de o lună și ceva.

Anul trecut a fost scurs în presă acel raport de investigație care a fost făcut de Consiliu. Raportul a fost cercetat de mine, noi am organizat chiar și audieri cu participarea companiilor vizate. Acum noi pregătim decizia care urmează a fi emisă sper într-o perioadă relativ scurtă. Poate în iunie-iulie va fi o decizie pe acest caz (…). Din partea companiilor care vând carburanți a fost o înțelegere de cartel care au dus la unele modificări coordonate de prețuri. Dacă vor fi constate încălcări și va fi emisă o decizie de sancționare, evident, că vor fi sancționate”, a declarat Gherțescu.

Mai multe prevederi din Legea concurenței au fost încălcate de către întreprinderile „Rompetrol Moldova” SA, „Lukoil-Moldova” SRL, Petrom-Moldova” SRL, „Bemol Retail” SRL, „Datario” SRL și „Tirex Petrol” SA, prin participarea la o practică concertată ce a fost îndreptată spre stabilirea directă sau indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare către terți la produsele petroliere principale și la gaz lichefiat pe teritoriul R. Moldova, în perioada 15 mai 2019-18 ianuarie 2021, arăta concluziile raportului Consiliului Concurenței privind piața petrolieră din R. Moldova, în posesia cărora a intrat Ziarul de Gardă în luna iulie 2021.

În acea perioadă, membrii Consiliului Concurenței au solicitat autorităților să aplice companiilor „Rompetrol Moldova” SA, „Lukoil-Moldova” SRL, Petrom-Moldova” SRL, „Bemol Retail” SRL, „Datario” SRL și „Tirex Petrol” SA o amendă pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin (1) și 3 lit. a) din Legea Concurenței nr. 183/2012, în mărime de la 2% până la 4% din cifra totală de afaceri înregistrată în anul anterior sancționării, factor de durată 1,2, cu luarea în considerare a nivelului maxim.