Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Înțelegeri de cartel pe…

DOC Înțelegeri de cartel pe piața petrolieră din R. Moldova. Mai multe prevederi din Legea concurenței, încălcate de către 6 companii

Arhivă

Mai multe prevederi din Legea concurenței au fost încălcate de către întreprinderile „Rompetrol Moldova” SA, „Lukoil-Moldova” SRL, Petrom-Moldova” SRL, „Bemol Retail” SRL, „Datario” SRL și „Tirex Petrol” SA, prin participarea la o practică concertată ce a fost îndreptată spre stabilirea directă sau indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare către terți la produsele petroliere principale și la gaz lichefiat pe teritoriul R. Moldova, în perioada 15 mai 2019-18 ianuarie 2021, arată concluziile raportului Consiliului Concurenței privind piața petrolieră din R. Moldova, în posesia cărora a intrat Ziarul de Gardă.

Membrii Consiliului Concurenței solicită autorităților să aplice companiilor „Rompetrol Moldova” SA, „Lukoil-Moldova” SRL, Petrom-Moldova” SRL, „Bemol Retail” SRL, „Datario” SRL și „Tirex Petrol” SA o maendă pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin (1) și 3 lit. a) din Legea Concurenței nr. 183/2012, în mărime de la 2% până la 4% din cifra totală de afaceri înregistrată în anul anterior sancționării, factor de durată 1,2, cu luarea în considerare a nivelului maxim.

Pe 5 mai, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a promulgat Legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere. Decizia a fost luată, susține șefa statului, după ce în cadrul ședinței din luna februarie a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) a recomandat Parlamentului modificarea cadrului legal pentru plafonarea prețurilor. Astfel, benzinăriile nu mai pot afișa alte prețuri decât cele stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Președinta Sandu a declarat că necesitatea de a plafona prețurile la produsele petroliere prin lege vine ca urmare a înţelegerilor de cartel pe piaţa petrolieră şi inacțiunilor Consiliului Concurenței.

Deputații din Parlament au acordat, pe 12 martie, „vot de neîncredere” Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a R. Moldova (ANRE) și au solicitat demisia Consiliului de Administrație al instituției. Tot atunci, Veaceslav Untilă, directorul general al ANRE, a fost audiat în plenul Legislativului în legătură cu scumpirile la carburanți și produse petroliere.