Principală  —  IMPORTANTE   —   Compania Energocom a cumpărat o…

Compania Energocom a cumpărat o nouă cantitate de gaze naturale la un preț „semnificativ mai mic” decât cel oferit de Gazprom

Sursa foto: Inquam Photos

Compania de stat Energocom a procurat circa 30 milioane de metri cubi de gaze naturale la un preț „semnificativ mai mic” decât cel oferit de concernul rus Gazprom. Anunțul a fost făcut joi, 4 aprilie, de Alexandr Slusari, membru al Consiliului de administrare al companiei de stat.

Potrivit lui Slusari, volumul de gaze naturale a fost cumpărat la prețul de sub 300 de dolari pentru mia de metri cubi de la o companie europeană, în urma unei licitații ce a fost organizată astăzi. Gazele naturale vor fi furnizate companiei Moldovagaz în luna aprilie.

„(…) Nouă traideri internaționali au prezentat ofertele, care au fost deschise în prezența tuturor observatorilor. Prin urmare, Energocom a procurat un volum de gaz de circa 30 mln m3 cu preț semnificativ mai mic față de prețul oferit de Gazprom.

Nu am dreptul fără acordul Energocom-ului să public prețul exact, doar vă pot informa că acest preț este sub 300 de dolari și gazul va fi procurat de la o companie europeană și la sigur nu este de origine rusească. Energocom nu doar asigură securitatea energetică, ci și are capacitatea furnizării gazului la prețuri competitive în raport cu Gazprom (…)”, a menționat Slusari.

Compania energetică de stat Energocom a testat luni şi marţi, pentru prima dată, achiziţionarea de gaze naturale lichefiate din SUA. Gazele au fost livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, evită însă să dezvăluie prețul gazelor naturale procurate din SUA, dar recunoaște că este mai mare decât cel de la Gazprom.

În cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost întrebat cât costă gazele naturale procurate, în premieră, de R. Moldova din SUA. Acesta însă a evitat să spună care este prețul, precizând că nu poate da detalii pentru că prevederile contractului nu permit asta.

„Acum, prețul e puțin mai mare decât la Gazprom. Nu pot da o cifră pentru că termenii contractului nu o permit. Prețul de la Gazprom pentru aprilie e de 326 de dolari, acesta este la nivelul de 300 dolari și ceva, puțin mai mare decât 326 de dolari”, a declarat Victor Parlicov.

În primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii din R. Moldova (malul drept al râului Nistru) au utilizat în gospodăriile lor gaze din Statele Unite ale Americii, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Este vorba despre un volum de testare cu gaze naturale lichefiate (LNG), importate de societatea pe acțiuni Energocom de la compania grecească DEPA.