Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Parlicov evită să dezvăluie…

Ministrul Parlicov evită să dezvăluie prețul gazelor procurate din SUA, dar spune că este mai mare decât cel procurat de la Gazprom

Sursa foto: Victor Parlicov/ Facebook

Compania energetică de stat Energocom a testat luni şi marţi, pentru prima dată, achiziţionarea de gaze naturale lichefiate din SUA. Gazele au fost livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, evită însă să dezvăluie prețul gazelor naturale procurate din SUA, dar recunoaște că este mai mare decât cel de la Gazprom.

În cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost întrebat cât costă gazele naturale procurate, în premieră, de R. Moldova din SUA. Acesta însă a evitat să spună care este prețul, precizând că nu poate da detalii pentru că prevederile contractului nu permit asta.

„Acum, prețul e puțin mai mare decât la Gazprom. Nu pot da o cifră pentru că termenii contractului nu o permit. Prețul de la Gazprom pentru aprilie e de 326 de dolari, acesta este la nivelul de 300 dolari și ceva, puțin mai mare decât 326 de dolari”, a declarat Victor Parlicov.

În primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii din R. Moldova (malul drept al râului Nistru) au utilizat în gospodăriile lor gaze din Statele Unite ale Americii, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Este vorba despre un volum de testare cu gaze naturale lichefiate (LNG), importate de societatea pe acțiuni Energocom de la compania grecească DEPA.

Managerul SA Energocom a ținut să precizeze că gazele LNG sunt o industrie aparte față de extragerea și transportarea gazelor cu care sunt obișnuiți cetățenii Republicii Moldova. Gazele LNG, de alternativă a celor rusești, sunt lichifiate la temperaturi joase, transportate pe mare și apoi regazeificate. Diversificarea surselor de gaze va fortifica și mai mult securitatea energetică a țării, a precizat Victor Bînzari, pregătind operatorii de pe piață de orice evoluții, în contextul în care la sfârșitul anului 2024 expiră contractul de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina, iar țara vecină a spus că nu va negocia o prelungire.

Ambasada SUA la Chișinău a felicitat Guvernul de la Chișinău și Energocom pentru prima achiziție de gaze naturale lichefiate din SUA.

„Cu ajutorul asistenței SUA prin intermediul USAID, această achiziție va ajuta Moldova să își diversifice în continuare sursele de gaz și să își consolideze securitatea energetică. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Moldovei de a se elibera de șantajul energetic și de a-și asigura calea către un viitor european”, se arată în mesajul Ambasadei SUA la Chișinău.

SA Energocom a început colaborarea cu DEPA în luna aprilie 2023. Anul trecut compania grecească a câștigat mai multe licitații publice de livrare a gazelor în Republica Moldova, atât pentru consum curent, cât și pentru stocare în depozite. La 30 noiembrie anul trecut, SA Energocom și DEPA Commercial au semnat un Memorandum de Înțelegere, prin care își exprimau angajamentul de a intensifica cooperarea în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, inclusiv a gazelor naturale lichefiate.