Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CNMI a anulat avizele privind…

CNMI a anulat avizele privind construcția unui centru multietajat în locul cafenelei „Guguță”

Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) a votat, în cadrul ședinței din 16 octombrie, anularea avizelor eliberate companiei „Regata Imobiliare” pentru construcția unui centru multietajat în locul cafenelei „Guguță”. 

Potrivit activistei Ana Dabija, acest lucru s-a întâmplat după ce a fost depus un demers la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în care „am solicitat ca avizul pozitiv al CNMI din 17 ianuarie 2019 privind construirea unui edificiu (cu destinație – centru social-cultural și de agrement; regim de înălțime proiectat – 8 niveluri supraterane 2S+D+P+7E) și avizul din 19 iulie 2018 cu același obiect să fie revocate”.

La 7 iunie 2018, Curtea de Apel Chișinău a decis că „Regata Imobiliare” (succesor în drepturi procedurale a „Finpar Invest” SRL) poate privatiza terenul unde actualmente se află cafeneaua Guguță. Prin aceeași decizie, compania își menținea și dreptul de a construi un imobil cu 13 etaje în locul edificiului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Judecătorii au respins cererile Consiliului Municipal Chișinău și a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicitau interzicerea construcției.

În noiembrie 2018, prin decizia Curții Supreme de Justiție, „Regata Imobiliare” a obținut dreptul de a privatiza terenul aferent cafenelei și a de a construi un centru socio-cultural și de agrement în Grădina Publică.