CNMI a anulat avizele privind construcția unui centru multietajat în locul cafenelei „Guguță”

Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) a votat, în cadrul ședinței din 16 octombrie, anularea avizelor eliberate companiei „Regata Imobiliare” pentru construcția unui centru multietajat în locul cafenelei „Guguță”. 

Potrivit activistei Ana Dabija, acest lucru s-a întâmplat după ce a fost depus un demers la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în care „am solicitat ca avizul pozitiv al CNMI din 17 ianuarie 2019 privind construirea unui edificiu (cu destinație – centru social-cultural și de agrement; regim de înălțime proiectat – 8 niveluri supraterane 2S+D+P+7E) și avizul din 19 iulie 2018 cu același obiect să fie revocate”.

La 7 iunie 2018, Curtea de Apel Chișinău a decis că „Regata Imobiliare” (succesor în drepturi procedurale a „Finpar Invest” SRL) poate privatiza terenul unde actualmente se află cafeneaua Guguță. Prin aceeași decizie, compania își menținea și dreptul de a construi un imobil cu 13 etaje în locul edificiului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Judecătorii au respins cererile Consiliului Municipal Chișinău și a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicitau interzicerea construcției.

În noiembrie 2018, prin decizia Curții Supreme de Justiție, „Regata Imobiliare” a obținut dreptul de a privatiza terenul aferent cafenelei și a de a construi un centru socio-cultural și de agrement în Grădina Publică.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Nicolai

    Bravo Guguta ! Cred ca urmatorul pas e pichetarea Curtii de Apel pina si va schimba propria decizie de privatizare a terenului.Terenul trebuie de reintors Parcului,de sadit arbori si de instalat scaune pentru oameni.

  2. În momentul în care unui investitor i se poate retrage oricînd autorizația de construcție, ăsta e semnal foarte prost pentru oricare alți investitori. Nu mai există siguranță a afacerilor și dezvoltarea economică va suferi. Mă întreb și dacă investitorul care deja primise autorizație de construcție, nu poate cere despăgubiri dacă autorizația îi este retrasă.
    În SUA n-au existat asemenea Comisii de Monumente Istorice (ce monument istoric? O cafenea sovietică e mare monument?) care să pună bețe în roate economiei. De aia s-au construit acolo zgîrie nori și de aia SUA s-a dezvoltat economic.
    E cazul să începeți construirea de zgîrie nori și la Chișinău. Dar pentru asta trebuie să eliminați politicienii care n-au construit nimic în viața lor ci doar se luptă cu cei care vor să construiască (așa zisa „mafie imobiliară”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *