Principală  —  IMPORTANTE   —   CFM propune un mecanism de…

CFM propune un mecanism de lichidare a restanțelor salariale: „Credit de la bancă în mărimea restanței salariale”. Avocat: „Un nonsens. Propunerea nu avantajează deloc salariatul CFM”

Imagine-simbol

Calea Ferată a Moldovei (CFM) a elaborat un mecanism de lichidare a restanțelor salariale în cadrul întreprinderii. Astfel, reprezentanții instituției propun salariaților CFM să ia credite de consum de la bancă în schimbul salariilor pe care le datorează întreprinderea și aceștia susțin că vor achita dobânda și comisionul de administrare.

Cabinetul Avocatei „Străisteanu Doina Ioana” a publicat o notă informativă joi, 8 iulie, prin care anunță că propunerea CFM „nu avantajează deloc salariatul întreprinderii și că persoanele trebuie să fie vigilente și să analizeze atent această propunere.

„Comisionul unic de acordare de 2,5% CFM nu-l achită și nici suma împrumutată de salariat nu o achită, cum ar fi trebuit din contul salariilor neachitate, restante. Deci, CFM propune salariaților să împrumute bani doar ca să întoarcă banii înapoi. Un nonsens! Fiți vigilenți și analizați atent această propunere, care, de fapt, nu avantajează deloc salariatul CFM. Dacă CFM nu are capacitatea de plată a salariilor restante, nu va avea nici capacitatea să achite dobânzile calculate pe aceste împrumuturi.

Contractul de creditare ar putea avea prevederi care să vă oblige sa le achitați din cont propriu dacă CFM întârzie cu plata. Studiați atent contractul dacă vă decideți să luați un astfel de credit. Nu vă lăsați măguliți și înșelați, caci un credit este un împrumut de bani care trebuie întors. Un salariu, însă, este remunerarea muncii dumneavoastră. CFM rămâne obligată să vă achite salariile restante dar dacă luați creditul, salariul dumneavoastră parțial pleacă la bancă, lăsându-vă, din nou, în situație financiară precară (asta dacă salariul va fi achitat de CFM)”, se arată în nota informativă.

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care exercită urmărirea penală privind delapidarea patrimoniului Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, în proporții deosebit de mari, acțiuni comise de un grup criminal organizat, cu abuz în serviciu, au efectut, pe 3 mai, percheziții la mai multe firme, dar și domiciliul fondatoarei și administratoarei unui grup de companii implicate în delapidarea Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”.

Perchezițiile au avut loc la două săptămâni după ce Ziarul de Gardă a publicat un articol în care a scris despre schemele și persoanele implicate în delapidarea Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei, scheme despre care autoritățile R. Moldova au cunoscut încă din anul 2019, însă nu au intervenit.

Pe 18 mai, curent, ZdG a intrat în posesia informațiilor SIS, care vizează principalele fenomene care au supus întreprinderea de stat unui proces continuu de subminare economică și, totodată, descrie schemele care au adus o întreprindere strategică de stat în prag de faliment, a publicat un articol despre schemele și persoanele implicate în delapidarea Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei.

Raportul SIS, semnat de directorul Alexandr Esaulenco, a ajuns, în decembrie 2019, pe masa ex-președintelui Igor Dodon, dar și pe cea a premierului de atunci, Ion Chicu. Ulterior, raportul a ajuns și pe masa unor deputați din Parlament, iar mai târziu a intrat și în posesia ZdG. 

Informațiile au ajuns tot atunci și pe masa Procuraturii Anticorupție, dar și pe cea a Centrului Național Anticorupție. Deși ambele instituții afirmă că au pornit cauze penale pe marginea ilegalităților descrise în document, materialele au fost transmise Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), care gestiona, din februarie 2020, un alt dosar penal care viza CFM-ul. De atunci și până acum, însă, nu au fost făcute publice informații despre mersul anchetei, deși reprezentanții PCCOCS susțin că procurorii „sunt în faza activă a investigațiilor”. 

Documentul oglindește perioada 2018-2019, grupurile de companii afiliate factorilor de decizie din CFM și persoanelor din anturajului politic care, în rezultatul implementării unor scheme, au prejudiciat întreprinderea de stat cu milioane. ZdG a analizat documentul și a verificat faptele expuse.