Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cei peste 15 mii de…

Cei peste 15 mii de evrei hasidici, care au tranzitat R. Moldova pentru a merge în Ucraina, se întorc în Israel

Sursa: Poliția de Frontieră

Începând de luni, 18 septembrie, evreii hasidici care au marcat Anul Nou evreiesc în orașul ucrainean Uman, vor tranzita teritoriul R. Moldova pentru a-și continua deplasarea către țara de reședință. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că instituțiile din domeniul securității naționale reiau aplicarea măsurilor speciale pentru gestionarea fluxului sporit de tranzit și oferirea „unui grad optim de confort” atât cetățenilor, cât și tuturor călătorilor. 

„Aeroportul Internațional Chișinău este pregătit să gestioneze numărul sporit de aeronave și călători. În proximitatea acestuia a fost instalat un platou de așteptare destinat evreilor hasidici. De asemenea, au fost instalate corturi destinate verificărilor. Pentru a evita suprapunerea cu cursele regulate, sunt create fluxuri speciale de procesare a documentelor călătorilor pelerini și suplinite turele de personal pentru optimizarea proceselor”, notează MAI.

Totodată, pasagerii curselor aeriene sunt îndemnați să se prezinte cu rezervă de timp la Aeroportul Internațional Chișinău. Accesul în aerogară va fi strict pentru personalul aeroportuar și pasagerii cu bilet pentru cursele aeriene. 

Pe drumurile naționale dinspre punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene, echipaje ale poliției vor asigura fluidizarea traficului pentru evitarea creării ambuteiajelor și disconfortului pentru participanții la trafic. 

Peste 15 mii de evrei hasidici au ajuns pe teritoriul R. Moldova, în perioada 11-13 septembrie, pentru a se deplasa ulterior către orașul Uman din Ucraina, a comunicat anterior MAI.