Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce prevede noua Concepţie naţională…

Ce prevede noua Concepţie naţională de dezvoltare a mass-media

Parlamentul a votat în lectură finală Concepţia naţională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova. Documentul punctează starea actuală a mass-media din perspectiva cadrului juridic de reglementare, a gestionării domeniului și a instituțiilor mediatice și profesionalismului și responsabilității mass-media. Totodată, Concepția stabilește punctele de referință pentru politici publice, menite să fortifice rolul sistemului mediatic în asigurarea dreptului constituțional la informație al cetățenilor și în consolidarea unei societăți democratice.

Potrivit directorului executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, documentul este unul necesar, pentru că propune o politică clară  de dezvoltare a mass-media, doar că nu dă asigurări că prevederile vor fi transpuse în legi și implementate în practică.

Concepţia stabilește necesitatea unui cadru normativ eficient de reglementare a activităţii mass-media care să asigure funcţionarea acesteia pe principii democratice şi într-un spaţiu mediatic securizat.

Totodată, se propune elaborarea un cadru juridico-economic care să asigure gestionarea domeniului mass-media ca agent economic specific în condiţiile economiei de piaţă şi concurenţei loiale, menit să fortifice sustenabilitatea economico-financiară a mass-media şi independenţa ei editorială.

Un alt obiectiv se referă la procesul de profesionalizare a domeniului, care să răspundă necesităţilor mass-media, dar şi provocărilor la care este supusă în noile condiţii şi realităţi.

Un capitol separat se referă la instrumente şi căi de soluţionare a problemelor identificate. Soluțiile includ perfecţionarea continuă a cadrului juridic naţional în domeniul mass-media şi în domenii conexe,  elaborarea şi punerea în aplicare a strategiei, programului şi planului de acţiuni în vederea realizării obiectivelor Concepţiei, monitorizarea şi analiza procesului de implementare, precum și dezvoltarea cercetării domeniului mass-media.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente (API), susține că documentul este unul bun, pentru că orice stat trebuie să aibă o politică clară  de dezvoltare a mass-media.

„Lipsa unui astfel de document în R. Moldova era o problemă. Eu sper că pe viitor, activitățile care se vor face, documentele de politici publice, legile și hotărârile care se vor adopta și care vor viza instituțiile mediatice,  vor urmări, inclusiv, implementarea acestei concepții”, a declarat Petru Macovei.

Petru Macovei susține că documentul a fost elaborat de experți din societatea civilă și este unul care răspunde problemelor și necesităților mass-mediei din R. Moldova. Unica rezervă în privința Concepției, susține Petru Macovei, se referă la faptul că și anterior au fost adoptate documente bune, inclusiv pe segmentul mediatic, dar că acestea nu au fost realizate.

„Sper foarte mult că Parlamentul nu va face act de prezență, nu se va limita doar la a bifa că ar realiza asemenea document și ulterior va lăsa domeniul de izbeliște. Este doar un prim-pas. Un pas spre o direcție corectă. Important este ce va urma după aprobarea acestei concepții. Este foarte mult de lucru pentru a oferi instituțiilor mediatice din R. Moldova un cadru legislativ, economic, de implementare necesare pentru ca să dezvolte dreptul cetățeanului, nu a politicianului”, a punctat directorul executiv API.

Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media constituie o platformă de comunicare și un mecanism de cooperare permanentă între Parlament și reprezentanții instituțiilor media, instituțiilor internaționale și ONG-urilor media. Grupul a fost creat în iunie 2017, la inițiativa Președintelui Parlamentului Andrian Candu, cu suportul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei „Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”. Asistența tehnică este oferită membrilor Grupului de către Freedom House, Internews și Ambasada SUA în Republica Moldova.