Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce (nu) spune SIS despre…

Ce (nu) spune SIS despre cetățenii ruși care ar fi încercat să destabilizeze R. Moldova

Imagine simbol. Sursa: Arhivă

După ce Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat, la începutul lunii iunie, sancțiuni împotriva a șapte membri ai unui grup de influență malignă, afiliat serviciilor secrete ruse, pentru rolul lor în campania de destabilizare și influență malignă din partea Guvernului Federației Ruse în R. Moldova, Ziarul de Gardă a întrebat Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS) ce cunoaște despre cetățenii ruși sancționați de SUA.

Într-un răspuns la o solicitare de informație a ZdG, reprezentanții SIS menționează faptul că „complexul de măsuri contrainformative, realizat în perioada lunilor februarie – martie 2023, a permis identificarea unor cetățeni străini cu intenții ostile în raport cu puterea legal aleasă, care, fiind parte componentă a unor centre subversive din exterior, erau implicați într-un complot împotriva R. Moldova”.

„(…) Întru neadmiterea materializării planurilor concepute, Serviciul de Informații și Securitate a întreprins un spectru larg de activități pentru neutralizarea intențiilor extremiste. Circumstanțele măsurilor realizate au fost tangențial abordate în comunicatul din 27 februarie curent, pe pagina web oficială a instituției, ulterior, fiind diseminat către mijloacele de informare”, se spune în răspunsul primit din partea SIS.

Pe 27 februarie 2023, SIS a emis un comunicat de presă prin care anunța că, în cadrul unor măsuri contrainformative orientate spre depistarea riscurilor la adresa securității naționale, a identificat prezența pe teritoriul R. Moldova a doi cetățeni străini, „conectați la anumite centre subversive din afara țării”.

Pe 5 iunie 2023, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat sancțiuni împotriva a șapte membri ai unui grup de influență malignă afiliat serviciilor secrete ruse pentru rolul lor în campania de destabilizare și influență malignă continuă din partea Guvernului Federației Ruse în R. Moldova. Este vorba despre Konstantin Prokopievici Sapozhnikov, Iuri Iurievici Makolov, Gleb Maksimovici Kloponin, Svetlana Andreevna Boiko, Aleksey Viacheslavovici Losev, Vasili Viktorovici Gromovikov și Anna Travnikova.

ZdG a constatat că niciuna dintre persoanele incluse pe lista de sancțiuni nu deține firme în R. Moldova și nu a avut activități publice în țara noastră.

Spre deosebire de politicieni moldoveni și oameni de afaceri ruși sancționați anterior de guverne occidentale sub acuzații asemănătoare, cei șapte sunt niște necunoscuți, iar numele lor, date publicității de Guvernul Statelor Unite, nu spun mai nimic publicului larg. Cel puțin doi au călătorit în R. Moldova ca turiști în timpul protestelor antiguvernamentale organizate de Partidul „Șor”, în luna februarie 2023. Datele din surse deschise sugerează că încă unul dintre cei sancționați are legături cu organizația neo-nazistă „Ruskii Obraz”, iar altul – cu structuri ale oligarhului rus, Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor „Wagner”, notează Radio Europa Liberă Moldova.

Svetlana Boyko apare pe lista sancțiunilor americane drept „un membru senior” al „grupului de influență malignă”, care s-ar fi ocupat de bugetele destinate organizării tentativelor de destabilizare a guvernului moldovean. Pe paginile sale de internet, Boyko se prezintă ca specialistă în marketing cu o experiență de peste 10 ani. Într-un articol publicat de kommersant.ru în 2013, Boyko apare în echipa lui Andrei Buzina, prezentat drept fondatorul și directorul agenției de publicitate „Smetana”. Potrivit presei din Rusia, agenția lui Buzina a devenit cunoscută datorită campaniilor online și spoturilor publicitare virale pe care le-a făcut pentru clienți.

Vasili Gromovikov are o prezență discretă pe rețelele de socializare. Pe Facebook, de exemplu, Gromovikov menționează doar că a lucrat în perioada 2012-2015 la Institutul rus de cercetare în geologie și resurse minerale a Oceanului Planetar – I.S. Gramberg, subordonat Ministerului Resurselor Naturale și Ecologiei al Federației Ruse. Pe internet pot fi găsite fotografii cu Gromovikov pe vase maritime, mai scrie sursa citată.

Toate proprietățile și activele persoanelor sancționate de SUA, care se află în Statele Unite sau care se află în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, urmează să fie blocate și raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC).

Măsura luată de Statele Unite vine la câteva zile după ce autoritățile din Canada și cele din UE au anunțat sancțiuni împotriva unor oligarhi și parlamentari moldoveni responsabili de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova.