Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce (nu) spun Procuratura și…

Ce (nu) spun Procuratura și Poliția R. Moldova despre cei șapte cetățeni ruși, sancționați de SUA pentru că ar fi încercat să destabilizeze țara noastră

Sursa foto: Getty Images

Reprezentanții organelor de drept din R. Moldova susțin că nu pot oferi informații despre cei șapte membri „ai grupului de influență malignă afiliat serviciilor secrete ruse pentru rolul lor în campania de destabilizare a Rusiei în R. Moldova”, sancționați pe 5 iunie de către autoritățile din SUA.

Ziarul de Gardă a solicitat informații de la Inspectoratul General al Poliției (IGP) și de la Procuratura Generală (PG) despre persoanele sancționate de SUA, care „au jucat roluri-cheie în încercarea de a profita de protestele organizate de Partidul Politic „Șor” la Chișinău, în lunile februarie și martie 2023”.

Este vorba despre cei șapte cetățeni ruși sancționați de SUA: Konstantin Prokopievici Sapozhnikov, Iuri Iurievici Makolov, Gleb Maksimovici Kloponin, Svetlana Andreevna Boiko, Aleksey Viacheslavovici Losev, Vasili Viktorovici Gromovikov și Anna Travnikova.

ZdG a constatat că niciuna dintre persoanele incluse pe lista de sancțiuni nu deține firme în R. Moldova și nu a avut activități publice în țara noastră.

Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul IGP, ne-a comunicat faptul că există un dosar penal, iar urmărirea penală este în continuă desfășurare, motiv pentru care „competența Poliției în procesul de comunicare este limitată”.

Anumite aspecte nu pot fi furnizate de Poliție. Atâta timp cât continuă urmărirea penală, competența Poliției în procesul de comunicare este limitată, aceasta fiind atribuită colegilor de la procuratură”, a precizat Diana Fetco.

ZdG a solicitat informații și de la Procuratura Generală. Instituția a redirecționat solicitarea ZdG către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). La rândul său, Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, a declarat că momentan nu ne poate oferi „informații la subiectul solicitării”.

Cine sunt cele șapte persoane afiliate serviciilor secrete ruse

  • Konstantin Prokopievici Sapozhnikov este, conform Departamentului Trezoreriei Statelor Unite, liderul grupului de influență malignă, care a organizat complotul de destabilizare a Guvernului de la Chișinău la începutul anului 2023. Acesta s-a născut pe 2 decembrie 1982 în regiunea Kaluga din Rusia. În 2007, el a fondat o firmă din categoria comerț cu ridicata, care între timp a fost lichidată.
  • Iuri Iurievici Makolov, născut pe 27 martie 1995, a fost implicat în sprijinul logistic al complotului de destabilizare a Guvernului de la Chișinău.
  • Gleb Maksimovici Kloponin, născut pe 16 februarie 1985, a fost implicat în acumularea de detalii de securitate din diverse clădiri guvernamentale din R. Moldova pentru complotul de destabilizare a R. Moldova. Kloponin a administrat în trecut cinci firme, care în prezent nu mai activează.
  • Svetlana Andreevna Boiko, născută pe 14 aprilie 1990 în orașul Sankt Petersburg din Rusia, este un membru de rang înalt al grupului de influență malignă și s-a ocupat de întocmirea bugetului pentru complotul de destabilizare a Guvernului R. Moldova.
  • Aleksey Viacheslavovici Losev, născut pe 10 aprilie 1986 în regiunea Kaluga din Rusia, a efectuat recunoașteri în R. Moldova pentru complotul de destabilizare a Guvernului R. Moldova. Losev deține Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare din ceramică.
  • Vasili Viktorovici Gromovikov, născut pe 31 martie 1993 în orașul Sankt Petersburg din Rusia a fost implicat în finanțarea complotului de destabilizare a Guvernului de la Chișinău.
  • Anna Travnikova, născută pe 9 ianuarie 1990 în orașul Moscova din Rusia, a fost implicată în operațiunile grupului de influență, care vizează publicul străin, conform Departamentului Trezoreriei Statelor Unite.

Șeful diplomației moldovenești: „Colaborarea cu partenerii externi este esențială în asigurarea păcii și securității în R. Moldova”

Luni, 5 iunie, la scurt timp după anunțul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a salutat decizia SUA, menționând că „această măsură reprezintă un pas important în eforturile noastre comune de a menține stabilitatea și ordinea publică în țara noastră”.

„(…) Colaborarea cu partenerii externi este esențială în asigurarea păcii și securității în R. Moldova și în întreaga regiune. Prin eforturile noastre concertate, contracarăm efectiv încercările de subminare a stabilității și promovăm dezvoltarea și progresul durabil în țara noastră”, a reacționat Nicu Popescu într-o postare pe Facebook.

Ambasada SUA la Chișinău: „Există forțe externe care nu respectă alegerile pe care le-a făcut în mod liber moldovenii”

Reprezentanții Ambasadei SUA la Chișinău au emis o notă informativă în care menționează că „Statele Unite vor continua să sprijine Guvernul și poporul Moldovei pentru a construi o țară democratică, prosperă și sigură, ferm ancorată în Europa”.

„(…) Din păcate, există forțe externe care nu respectă alegerile pe care le-a făcut în mod liber moldovenii. Astăzi (luni, 5 iunie, n.red.), Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva a șapte membri ai unui grup de influență malignă afiliat serviciilor secrete ruse pentru rolul lor în campania de destabilizare și influență malignă continuă din partea Guvernului Federației Ruse în R. Moldova.

Aceste șapte persoane au jucat roluri-cheie în încercarea de a profita de protestele care au avut loc în lunile februarie și martie ale acestui an, cu scopul final de a ocupa clădirea guvernului moldovean și de a forța Guvernul ales al R. Moldova să convoace alegeri anticipate. Protestele au fost organizate de oligarhul fugar Ilan Șor, pe care OFAC l-a sancționat anterior, în octombrie 2022, pentru că a primit sprijin din partea Rusiei, a coordonat cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în R. Moldova și a colaborat cu entități din Moscova pentru a submina integrarea europeană a R. Moldova. După cum se menționează în declarația Casei Albe din 10 martie privind încercările Rusiei de a destabiliza R. Moldova, acest complot a fost un efort al actorilor de influență malignă legați de Rusia de a instiga o insurecție artificială împotriva guvernului moldovean”, se arată în comunicatul misiunii diplomatice.

Toate proprietățile și activele persoanelor sancționate de SUA, care se află în Statele Unite sau care se află în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, urmează să fie blocate și raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC).

Măsura luată de Statele Unite vine la câteva zile după ce autoritățile din Canada și cele din UE au anunțat sancțiuni împotriva unor oligarhi și parlamentari moldoveni responsabili de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova.