Principală  —  IMPORTANTE   —   Șapte persoane afiliate serviciilor secrete…

Șapte persoane afiliate serviciilor secrete ruse, care au încercat să destabilizeze R. Moldova, sancționate de SUA. Cine sunt acestea

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat luni, 5 iunie, sancțiuni împotriva a șapte membri ai unui grup de influență malignă afiliat serviciilor secrete ruse pentru rolul lor în campania de destabilizare și influență malignă continuă din partea Guvernului Federației Ruse în R. Moldova. Astfel, toate proprietățile și activele persoanelor desemnate care se află în Statele Unite sau care se află în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA sunt blocate și trebuie raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC).

„Statele Unite vor continua să sprijine Guvernul și poporul R. Moldovei pentru a construi o țară democratică, prosperă și sigură, ferm ancorată în Europa. Acțiunea noastră de astăzi împotriva acestor persoane este cel mai recent exemplu al angajamentului SUA de a-i trage la răspundere pe cei care încearcă să priveze poporul R. Moldova de dreptul de a-și trasa cursul țării”, susțin reprezentanții Ambasadei SUA în R. Moldova.

„Sancțiunile impuse astăzi scot în evidență eforturile secrete continue ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice. Tentativele de operațiuni de influență ale Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim în interesul Moscovei. Statele Unite rămân angajate, alături de UE, să sancționeze persoanele care se implică în astfel de activități împotriva Guvernului R. Moldova”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson.

Lista celor șapte persoane sancționate de SUA:

  • Konstantin Prokopievici Sapozhnikov este liderul grupului de influență malignă, care a organizat complotul de destabilizare a Guvernului de la Chișinău la începutul anului 2023.
  • Iuri Iurievici Makolov a fost implicat în sprijinul logistic al complotului de destabilizare a Guvernului de la Chișinău.
  • Gleb Maksimovici Kloponin a fost implicat în strângerea de detalii de securitate pe diverse clădiri guvernamentale din R. Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului.
  • Svetlana Andreevna Boiko este un membru de rang înalt al grupului de influență malignă menționat mai sus și s-a ocupat de întocmirea bugetului pentru complotul de destabilizare a Guvernului R. Moldova.
  • Aleksey Viacheslavovici Losev a efectuat recunoașteri în R. Moldova pentru complotul de destabilizare a Guvernului R. Moldova. Losev deține Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare din ceramică.
  • Vasili Viktorovici Gromovikov a fost implicat în finanțarea complotului de destabilizare a Guvernului de la Chișinău.
  • Anna Travnikova a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului de influență, care vizează publicul străin.

Declarația Ambasadei SUA la Chișinău:

Ambasada SUA la Chișinău a emis o notă informativă în care menționează că aceste șapte persoane au jucat roluri-cheie în încercarea de a profita de protestele care au avut loc în lunile februarie și martie ale acestui an, cu scopul final de a ocupa clădirea Guvernului de la Chișinău și de a forța Guvernul să convoace alegeri anticipate.

„Din păcate, există forțe externe care nu respectă alegerile pe care le-a făcut în mod liber moldovenii. Astăzi, Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva a șapte membri ai unui grup de influență malignă afiliat serviciilor secrete ruse pentru rolul lor în campania de destabilizare și influență malignă continuă din partea guvernului Federației Ruse în R. Moldova.

(…) Protestele au fost organizate de oligarhul fugar Ilan Șor, pe care OFAC l-a sancționat anterior, în octombrie 2022, pentru că a primit sprijin din partea Rusiei, a coordonat cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova și a colaborat cu entități din Moscova pentru a submina integrarea europeană a R. Moldova. După cum se menționează în declarația Casei Albe din 10 martie privind încercările Rusiei de a destabiliza R. Moldova, acest complot a fost un efort al actorilor de influență malignă legați de Rusia de a instiga o insurecție artificială împotriva guvernului moldovean.

Guvernul R. Moldova lucrează eficient pentru a contracara astfel de încercări de a submina democrația și stabilitatea țării. Statele Unite vor continua să sprijine Guvernul și poporul Moldovei pentru a construi o țară democratică, prosperă și sigură, ferm ancorată în Europa. Acțiunea noastră de astăzi împotriva acestor persoane este cel mai recent exemplu al angajamentului SUA de a-i trage la răspundere pe cei care doresc să refuze poporului R. Moldova dreptul de a-și trasa cursul țării”, se arată în declarație.

Vineri, 5 mai, autoritățile din Canada au anunțat sancțiuni împotriva a șapte persoane și a unei entități din R. Moldova pentru acțiuni de destabilizare a țării. Sancțiunile vizează oligarhi și parlamentari care au legături cu Federația Rusă, se menționează într-un comunicat al guvernului canadian.

Sancțiunile impuse de Ottawa au venit la câteva zile după ce UE i-a sancționat pe Ilan Șor, Gherghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Ceaika pentru că ar fi responsabili de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.