Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cazul adolescentei bătute de alte…

Cazul adolescentei bătute de alte câteva tinere – investigat în cadrul a trei cauze penale. Primarul Capitalei: „Trebuie să răspundă conform legii, dacă vom tăcea, aceste cazuri se vor răspândi”

Cazul adolescentei bătute de alte câteva tinere este investigat în cadrul a trei cauze penale. Despre asta a anunțat luni, 15 februarie, comisarul-șef al Direcției de poliţie a mun. Chişinău, Lilian Luca, în cadrul ședinței Primăriei.

În context, comisarul a menționat că în acest caz „va fi aplicată norma legală, așa cum prevede legea”.

„Avem trei cauze penale pornite pe acțiunile acestor minore în care organul de urmărire penală urmează să se expună. Ceea ce vizează minorele va fi aplicată norma legală, așa cum prevede legea”, a menționat Lilian Luca.

Tot aici, primarul Capitalei, Ion Ceban, a comentat cazul adolescentei, menționând că astfel de acțiuni sunt condamnabile și trebuie pedepsite conform legii, dar și că, potrivit lui, tinerele care au bătut-o pe victimă ar trebui să fie exmatriculate din instituțiile de învățământ.

„Este un fapt condamnabil. Directorii de școli, nu e de tolerat, în acest sens trebuie de găsit o soluție optimă, cu polițistul, cu juristul, pentru aceste domnițe.

Dacă autoritatea centrală și locală nu vor interveni, asta înseamnă ca se mai poate întâmplă.

Eu cred ca aceste persoane ar trebui sa răspundă conform legii. Sunt demne de a fi exmatriculate din instituțiile de învâțământ.. Eu nu știu cine sunt părinții, dar dacă vom tăcea, aceste cazuri se vor răspândi. Eu cred că trebuie sanționate, dar și părinții tot. Dacă este așa, să se ducă la spălat veceuri în instituții publice. Eu cred că în astfel de situații copii pot fi marcați pe toată viață. Nu este primul caz”, a declarat Ion Ceban.

La 7 februarie, în mass-media și pe rețelele sociale au apărut imagini video în care un grup de tinere lovesc o altă adolescentă. Poliția a anunțat atunci că a dispus mai multe acțiuni în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor conflictului și a persoanelor implicate. Totodată, oamenii legii informează că a fost inițiat un proces penal.

Între timp, mai mulți deputați au condamnat cazul și au anunțat că vor înainta mai multe modificări la legislație pentru a preveni astfel de cazuri.

Potrivit Legii învățământului, dreptul Ia învăţătură este garantat, indiferent de naţionalitate, sex, rasă, vârstă, de originea şi starea socială, de apartenenţa politică sau religioasă, de antecedentele penale. Legea mai prevede că statul asigură şanse egale de acces în instituţiile de stat de învăţămînt liceal, profesional, mediu de specialitate şi superior, în funcţie de aptitudini şi capacităţi.

Totodată, învăţământul din R. Moldova urmăreşte:

  • dezvoltarea personalităţii copilului, a capacităţilor şi a aptitudinilor lui spirituale şi fizice la nivelul potenţialului său maxim;
  • cultivarea respectului pentru drepturile şi libertăţile omului, indiferent de apartenenţa lui etnică, de provenienţa socială şi atitudinea faţă de religie – principii consemnate în Carta Naţiunilor Unite;
  • pregătirea copilului pentru a-şi asuma responsabilităţile vieţii într-o societate liberă, în spiritul înţelegerii, păcii, toleranţei, egalităţii între sexe şi prieteniei între toate popoarele şi grupurile etnice, naţionale şi religioase;
  • cultivarea simţului necesităţii de a munci pentru binele propriu şi cel al societăţii, a stimei faţă de cei care produc bunuri materiale şi spirituale;
  • educarea stimei faţă de părinţi, faţă de identitatea, limba şi valorile culturale ale poporului, precum şi faţă de valorile naţionale ale ţării în care trăieşte, ale ţării din care poate fi originar şi ale civilizaţiilor diferite de a sa;
  • cultivarea simţului responsabilităţii faţă de mediul înconjurător, formarea conştiinţei ecologice.