Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Câte milioane cheltuie R. Moldova…

Câte milioane cheltuie R. Moldova pentru a fi membră a mai multor organizații internaționale

Foto: chrio.ca

R. Moldova urmează să achite din bugetul de stat pentru 2019 cotizații în mărime de circa 61 de milioane de lei organismelor internaționale și regionale. Potrivit unei hotărâri adoptată de Guvern, țara noastră urmează să achite cote de membru față de 68 de organizații.

Circa 4, 6 milioane de lei vor fi alocate organizațiilor parlamentare, aproape 51 de milioane organizațiilor internaționale și 5,5 milioane – organizațiilor din cadrul CSI.

Cele mai mari cotizații R. Moldova le va achita Consiliului Europei – circa 7 milioane de lei, Organizației Mondiale a Sănătății – 4,9 milioane de lei, dar și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – 4,5 milioane.

Țara noastră este membră și a Uniunii Europene de Radio și Televiziune, care este cea mai importantă alianță din lume a entităților mass-media de servicii publice. Alianța este cunoscută pentru organizarea Concursului Muzical Eurovision, la care R. Moldova participă din 2005. Astfel, cotizația de membru pentru această organizație se ridică la peste un milion de lei.

Conform noitei informative a proiectului, onorarea angajamentelor financiare faţă de organismele internaţionale şi regionale la care Republica Moldova este parte, constituie un obiectiv important în procesul de promovare a politicii externe şi a imaginii pozitive a ţării ca partener credibil, precum și în valorificarea potenţialului de membru în cadrul structurilor internaţionale.

Foto: chrio.ca