Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cât costă schimbarea legitimațiilor vechi…

Cât costă schimbarea legitimațiilor vechi a veteranilor de război. Care sunt beneficiile oferite de stat veteranilor

Veteranii de război din R. Moldova vor primi legitimații noi până în anul 2020. Schimbarea legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou va costa 1,4 milioane de lei  bani alocați din bugetul de stat. Pentru anul 2018, în bugetul Ministerului Apărării sunt prevăzuți 525 mii lei pentru înlocuirea primelor 15 mii de legitimații vechi ale veteranilor de război din țara noastră, susține Vladimir Iliev, secretar de stat la Ministerul Apărării.

În R. Moldova există aproximativ 40 mii de participanți la conflicte armate și acțiuni militare, care beneficiază de statutul de veteran de război, arată datele prezentate de Ministerul Apărării. Procesul de schimbare a legitimațiilor vechi se va realiza în perioada 1 aprilie 2018 – 31 decembrie 2020. În anul 2018 vor fi confecționate 15 mii de legitimații de tip nou, apoi încă 15 mii de legitimații pe parcursul anului 2019. Ultimele 10 mii de legitimații vor fi înlocuite în anul 2020. În primii doi ani se vor cheltui câte 525 mii de lei, iar în al treolea, 350 mii de lei, bani alocați din bugetul de stat, menționează Vladimir Iliev, secretar de stat la Ministerul Apărării.

Timp de 3 ani vor fi valabile atât legitimațiile de veteran de război de model nou, cât și cele de model vechi. Începând cu 1 ianuarie 2021 vor fi valabile doar legitimațiile de model nou. În același timp cu procesul de schimbare a legitimațiilor vechi se va evalua numărul real de veterani de război, menționat în Hotărârea de Guvern cu privire la legitimațiile veteranilor de război din 28 februarie 2018.

Acţiunea de schimbare a legitimaţiilor de veteran de război face parte din planul „Memorie. Onoare. Respect”, care are drept scop consolidarea încrederii şi îmbunătăţirea protecţiei sociale şi de drept a veteranilor de război, participanţilor la acţiunile de luptă din Afganistan şi pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova, anunță Ministerul Apărării.

Veteranii de război care au luptat în cel de-al doi-lea război mondial primesc un ajutor material anual, în ajun de 9 mai, în valoarea de 5 mii și 10 mii de lei. Veteranii de război mai primesc o indemnizație lunară stabilită de Guvern, călătorii gratuite cu transportul public, asistență medicală, bilete gratuite de tratament la sanatoriile din Moldova și reduceri pentru serviciile telefonice, conform Legii cu privire la veterani.