Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Candu: aștept propuneri și soluții…

Candu: aștept propuneri și soluții concrete, nu scandări subiective

Jurnaliști de la mai multe instituții media și reprezentanți ai ONG-urilor de media și societății civile au desfășurat astăzi un Marș al Solidarității Presei cu scopul de a consolida cooperarea în interiorul breslei și a semnaliza problema libertății presei în R. Moldova. Jurnaliștii au scandat în fața Legislativului „Libertate presei!”, „Jos concentrarea!”, „Acces liber la informație!” etc. În fața presei a ieșit președintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta nu a putut răspunde de ce informațiile cu caracter public sunt cu plată și de ce în ultimul an taxa a fost majorată.(video) Candu a propus jurnaliștilor să se întrunească zilele următoare într-o ședință pentru a discuta despre problemele presei. Acesta a afirmat că scandările jurnaliștilor sunt subiective, iar în această situație părțile nu se pot auzi reciproc.

„Mulțumesc tuturor reprezentanților mass-media cu care am stat de vorbă astăzi, pe scările și în clădirea Parlamentului. Așa cum am anunțat, săptămâna viitoare îmi eliberez agenda și vă invit să discutăm cu toții, în mod egal, pentru ca împreună să ajungem la cele mai bune soluții. De la începutul anului am avut întâlniri ori de câte ori am fost solicitat, în acest sens. Mă aștept din partea dumneavoastră la profesionalism: propuneri și soluții concrete, nu scandări subiective.Totul se rezolvă prin comunicare și dialog constructiv!”, a scris ulterior Andrian Candu pe pagina sa de facebook.

De asemenea, către jurnaliști a ieșit și deputatul PLDM, Tudor Deliu. Întrebat cum poate exista o presă liberă în situația în care există politicieni patroni ai instituțiilor media, liberal-democratul a declarat că aceasta este o altă problemă și ține de schimbare aprevederilor Codului Audiovizualului.

Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent a recunoscut că presa din R. Moldova este parțial liberă, fapt ce îl confirmă și unele rapoarte internaționale „Nu am reușit să facem mari progrese în ultimii câțiva ani, pentru că sunt problemele pe care le-am constatat: cadrul legal imperfect, accesul restricționat la informație, ingerința patronilor politicieni în politicile editoriale ale radiodifuzorilor în special. Sunt cazuri de abuzuri ale jurnaliștilor. Nu putem spune că avem o presă liberă.” Aceasta a declarat că o problemă care a fost soluționată în anul curent în domeniul libertății presei este  cea a accesului cameramanilor în sala de ședințe a Parlamentului. „A fost rezolvată după ce am făcut mai multe acțiuni de protest.”

Pentru a schimba situația, afirmă Nadine Gogu, este nevoie de acțiuni, nu doar din partea societății civile, dar și a jurnaliștilor.

O notă insuficientă a acordat presei din R. Moldova și directorul  Asociației Presei Independente: „Nota a scăzut foarte mult, pentru că s-au produs câteva lucruri foarte urâte, reprobabile. Una: politicile publice nu sunt suficiente și nu funcționează, iar cele care au fost adoptate în anii 2010-2011 sunt boicotate de unele autorități, doi, breasla este foarte divizată. Vina este din nou a politicienilor, care prin acțiunile sau inacțiunile lor, nu au divizat doar societatea, dar și breasla jurnalistică. Acum avem, foarte clar, jurnaliști și instituții media, de fapt, preudo jurnaliști, care susțin guvernarea sau care critică guvernarea fără să aibă o bază factuală.”

Acțiunea este organizată de către Asociația Presei Independente și Centrul pentru Jurnalism Independent în contextul Zilelor Libertății Presei.