Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Bătălia de la Camencea”. Conflict…

„Bătălia de la Camencea”. Conflict între preoți, după trecerea bisericii din localitate la Mitropolia Basarabiei: „Evident că aducem alt preot”

După ce duminică, 3 martie, preotul paroh al Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Camencea, raionul Orhei, Andrei Popa, a anunțat trecerea la Mitropolia Basarabiei, mai mulți preoți de la Mitropolia Moldovei au fost filmați cum merg prin localitate și discută cu sătenii, spunându-le că acest fapt nu ar fi canonic și că preotul Andrei Popa a fost oprit de la a oficia cele sfinte de către Mitropolia Moldovei. 

Grupul a fost condus de protopopul de Orhei din cadrul Mitropoliei Moldovei, Iulian Rață, care le-a spus unor săteni că Mitropolia Basarabiei este o structură nerecunoscută, precum regiunea transnistreană a R. Moldova. 

„Este o structură schismatică, nerecunoscută, la fel cum este Transnistria”

Nu poți trece dintr-o biserică în alta, că nu e canonic. (…) Părintele nu a avut ascultare de Mitropolitul său și nu face ascultare de arhiereul său. (…) Problema cu Mitropolia Basarabiei este foarte clară. Este o structură schismatică, nerecunoscută, la fel cum este Transnistria, nerecunoscută pe plan internațional. La fel și cele 14 biserici surori autocefale, cu excepția Patriarhiei Române, nu recunosc această entitate. Știți ce face părintele? Vă bagă în schismă, în ruptură”, i-a spus preotul de la Mitropolia Moldovei unui sătean din Camencea. 

Iulian Rață, protopop de Orhei, Mitropolia Moldovei. Foto: mitropolia.md

De asemenea, în înregistrările video, făcute de preotul de la Camencea, Andrei Popa, Iulian Rață îl acuză pe acesta că ar fi trecut la Mitropolia Basarabiei pentru bani. 

Mata pentru bani ești acolo? Ne vindem sufletele pentru bani”, l-a luat la rost preotul Iulia Rață pe preotul Andrei Popa.

La rândul său, preotul Andrei Popa se plânge pe faptul că a fost nevoit să plătească taxe Mitropoliei Moldovei, vorbind de o taxă anuală de 2400 de lei 

Vă văd ca niște lupi veniți în Camencea. Ați intrat în turmă ca lupii. Sunteți plătiți de ruși. Aveți card de la Patriarhia Moscovei”, le-a reproșat preotul Andrei Popa preoților de la Mitropolia Moldovei veniți la Camencea.

„Părintele a făcut samovolnic ceea ce a făcut, fără să consulte satul”

Solicitat de Ziarul de Gardă, protopopul de Orhei din cadrul Mitropoliei Moldovei, Iulian Rață, a spus că a decis să meargă la Camencea să discute cu localnicii, ca să afle dacă ei cunosc despre decizia preotului Andrei Popa de a trece în subordinea Mitropoliei Basarabiei. Potrivit lui, foarte puțină lume din sat ar fi știu acest lucru.

Trecerea, după câte am înțeles, s-a făcut în noiembrie 2023, iar oamenii au fost informați abia duminică, la biserică. Deci, trecerea a făcut-o nu la solicitarea comunității și nu cu știrea comunității, ci a făcut-o pe ascuns. Și oamenilor li s-a comunicat acest lucru abia duminică.  Părintele a făcut samovolnic ceea ce a făcut, fără să consulte satul”, a spus preotul, subliniind că biserica din Camencea nu poate să treacă la Mitropolia Basarabiei, atât timp cât nu a fost solicitarea oamenilor.

El a repetat ideea pe care i-a spus-o unui sătean de la Camencea, comparând Mitropolia Basarabiei cu regiunea transnistreană: „Mitropolia Basarabiei este o entitate recunoscută doar de către Patriarhia Română”. L-am întrebat pe preot cum poate afirma acest lucru, în contextul în care Mitropolia Basarabiei este înregistrată oficial în R. Moldova. „În R. Moldova sunt înregistrate oficial încă câteva zeci de culte religioase, dar asta nu înseamnă că noi le recunoaștem ca adevărate”, a argumentat reprezentantul Mitropoliei Moldovei. 

„Au mințit oamenii că semnează ca să nu trecem pe stilul nou”

Preotul de la Camencea, Andrei Popa, a declarat pentru ZdG că a consultat comunitatea înainte de trecerea la Mitropolia Basarabiei. Potrivit lui, preoții de la Mitropolia Moldovei au mințit oamenii din sat, cu scopul de a pune un alt preot în locul său.

Andrei Popa, preot în satul Camencea, care a aderat la Mitropolia Basarabiei. Foto: mitropolia.md

Ei au strâns niște semnături și au mințit oamenii că semnează ca să nu trecem pe stilul nou. În statutul bisericii care a fost aprobat la Mitropolia Basarabiei este stipulat că parohia noastră ține Calendarul Iulian, calendarul vechi. Adică, noi nu a făcut trecerea la calendarul nou, dar ei mințeau oamenii. Și ei îndemnau oamenii să semneze pentru un alt preot, că ei au numit un preot aici, la Camencea”, a spus preotul Andrei Popa.

„Au inventat tot felul de minciuni în adresa preotului”

Iulian Rusanovschi, avocatul Mitropoliei Basarabiei, care s-a ocupat de actele de trecere a bisericii la Mitropolia Basarabiei, a confirmat că decizia de aderare a fost luată în luna noiembrie 2023. 

Decizia a fost luată de toți enoriașii, cei care frecventează biserica. Când au aflat cei de la Mitropolia Moldovei, au început să intimideze și să facă presiuni pe preot și nu au reușit. Au încercat să intoxice comunitatea, mergând la oamenii care nu merg la biserică. Au venit patru preoți, au instigat la ură. Noi am pregătit o plângere penală pentru Procuratura raionului Orhei, împotriva preotului Iulian Rață. Au inventat tot felul de minciuni în adresa preotului, precum că soția lui nu ar fi de acord cu dânsul privind aderarea la Mitropolia Basarabiei, că nu-l susțin copiii, că va trece pe stil nou, care efectiv sunt minciuni. Au anunțat că o să facă vineri o adunare în sat și o să preia cu forța, dacă nu o să reușească de bună voie, biserica. Nu există o ruptură între preot și comunitate, așa cum vor să creeze aparența. Dar încearcă din răsputeri să-și mențină cu forța jurisdicția canonică, contrar Legii privind libertatea de gândire, conștiință și religie”, a spus juristul.

Potrivit lui, preotul Iulian Rață de la Mitropolia Moldovei, ar fi făcut campanie electorală pentru Partidul Șor.

Cam în nota asta se desfășoară bătălia de la Camencea. E o luptă identitară, pe lângă o luptă religioasă”, susține juristul. 

„Evident că aducem alt preot”

Protopopul Iulian Rață de la Mitropolia Moldovei a confirmat că urmează să fie adus un alt preot la Camencea. „Prin decret mitropolitan, părintele Andrei a fost eliberat din funcția de preot paroh și acolo a fost numit alt preot în loc. Evident că aducem alt preot. Nu putem să lăsăm trădătorii în funcții de răspundere”, a spus preotul. 

Referitor la acuzațiile că ar urma să ia cu forța biserica, Iulian Rață a spus: „Cum poți să iei cu forța ceea ce este al tău? Nu înțeleg logica”. El nu a confirmat dacă va fi sau nu organizată o adunare vineri. „Să vedem. Deocamdată analizăm care vor fi pașii noștri ulteriori”.

Totodată, el a negat că ar fi făcut campanie pentru Ilan Șor. „Eu sunt o persoană publică. Dacă o să căutați, o să găsiți suficiente materiale despre mine. Dacă o să găsiți măcar un loc unde eu am pledat pentru un candidat politic, nu contează care, îmi aduc scuze publice. Nu a fost niciodată”, a declarat preotul Iulian Rață. 

Reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, Ion Marian, protopop de Orhei, a declarat că enoriașii de la Camencea susțin trecerea bisericii la Patriarhia Română. „Biserica e deja în cadrul Mitropoliei Basarabiei deaj, și juridic, și documental”. El a amintit că biserica de la Camencea a ridicată în timpul primului mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în 1926.