Banca Națională a Moldovei: Bancnota de 100 de lei, cea mai des falsificată

Pe parcursul anului 2017 numărul contrafacerilor de monedă națională în sistemul bancar a totalizat 3 960 de bancnote. Potrivit unui raport al Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM), acest număr este în descreștere cu circa 39% față de anul 2016.

Structura pe valori nominale a falsurilor constatate în anul 2017 din punct de vedere cantitativ:

Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 de lei – 3 418 bucăți. Pe locul al doilea se poziționează bancnota cu valoarea de 20 de lei, într-un număr de 242 de falsuri, urmată de bancnota de 200 de lei, cu 192 de falsuri. Bancnota de 50 de lei numără în total 61 de falsuri, iar cea de 1 000 de lei, doar 29 de unități. Această statistică este valabilă și pentru anul 2016, atunci când au fost înregistrate circa 6 500 de bancnote de false.

Foto: BNM

Potrivit poliției, pe parcursul anului 2017 au fost pornite și documentate 57 de cauze penale pe faptul punerii în circulație a banilor falși.

Cum să depistați o bancnotă falsă?

– Dacă ai dubii cu privire la unele bancnote primite, o metodă simplă pentru a verifica dacă o bancnotă este falsă este să încerci să răzuiești culoarea de pe ea, cu o cheie sau cu o monedă. Dacă se răzuiește, este unul dintre semnele clare că bancnota este falsă. În același timp, bancnotele false sunt mai deschise la culoare.

– Pe bancnota originală regiunea de trecere păr și fața a lui Ștefan cel Mare este ușor neclară, iar la bancnota falsă este prezent un intens contrast.

-Pe bancnotele contrafăcute firul de argint este deplasat spre stânga, aproape că se confruntă cu Ștefan, iar cifra 100 din centru este abia vizibilă.

– Bancnotele false nu au fibrele colorate care pot fi observate pe o suprafață albă.

Foto: Poliția Republicii Moldova


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *