Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Autoritățile municipale din Sănătate se…

Autoritățile municipale din Sănătate se așteaptă la o creștere a cazurilor de gripă în Chișinău

„Suntem în alertă epidemiologică, situația este îngrijorătoare și ar fi indicat să se pronunțe Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică printr-o directivă și acțiuni de dirijare a acestei situații” a declarat Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență socială şi sănătate din Chișinău, în cadrul ședinței Primăriei de luni, 9 ianuarie.

Potrivit lui Gîlca, în municipiul Chișinău se atestă o creștere a cazurilor de gripă și infecții respiratorii la adulți și copii, iar „estimările noastre spun că numărul de gripă este mult mai mare decât cel raportat, din cauza lipsei analizelor de laborator. (…) O situație care stopează tratamentul antigripal este faptul că preparatul antigripal se eliberează doar cu rețetă de la medicul de familie și populația nu îl poate procura în lipsa unui diagnostic”.

Cele mai afectate grupe de populație sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani. Momentan secțiile de pneumologie și infecții respiratorii ale spitalelor municipale sunt arhipline, atât la maturi, cât și la copii. La necesitate, are loc suplinirea locurilor pentru internări, a menționat Gîlca. 

În acest moment la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 110 copii pe 104 de locuri. 76 de copii sunt cu gripă. În Spitalul Clinic Municipal de copii nr.1 sunt internați 125 de copii pe 100 de locuri.

„Deoarece Ministerul Sănătății nu a declarat epidemie (…) considerăm că suntem în alertă epidemiologică. Am avut o perioadă de respiro datorită vacanței copiilor, cu o diminuare nesemnificativă a numărului de infecții respiratorii și gripă. Estimăm o creștere a cazurilor de gripă care se va menține până la sfârșitul lunii ianuarie. (…) Situația este îngrijorătoare, ar fi indicat să se pronunțe Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică printr-o directivă și acțiuni de dirijare a acestei situații”.

În Chișinău sunt 163 de cazuri de gripă, dintre care 66 de cazuri de gripă sunt la copii.