Principală  —  Ştiri  —  Social   —   AUDIO/ Cazul din Costești: Serviciul…

AUDIO Cazul din Costești: Serviciul 112 a publicat înregistrările apelurilor

Servicul unic de Urgență a publicat înregistrarea discuțiilor în cazul tânărului de 21 de ani, bătut cu cruzime în noaptea de anul nou de câțiva consăteni și care a decedat la spital duminică, 5 ianuarie. Potrivit reprezentanților Servicului 112, într-un interval de o oră jumătate au fost recepționate în total șase apeluri de la trei persoane în acest caz.

Potrivit Serviciului unic de Urgență, la data de 1 ianuarie, timp de o oră jumătate au fost recepționate în total 6 apeluri de la trei persoane la acest caz:

  • Primul apel a fost preluat la ora 01:44. În cadrul discuției cu Operatorul 112, apelantul solicită intervenția ambulanței și comunică Operatorului precum că un băiat a căzut desinestător și și-a pierdut cunoștiința. În cadrul apelului, apelantul nu comunică despre careva acte de violență.
  • Reprezentanții Serviciului unic de Urgență susțin că operatorul 112 a procesat informația și a transmis fișa apelului de urgență la dispeceratul de Ambulanță Centru la ora 01:46.
  • La ora 01:45 o altă persoană care a apelat a anunțat despre faptul că doi tineri s-au bătut, iar unul dintre ei este in stare inconștientă. Potrvit Servicului unic de Urgență, după preluarea tuturor datelor, cazul a fost trimis la Ambulanță și Poliție.
  • La ora 01:53 o a treia persoană apelează Serviciul 112 comunică că „a vazut din casă că s-au bătut niște băieți, iar unul este inconștient”.
  • Reprezentanții Serviciului 112 susțin că ultimul apel a fost efectuat la ora 02:18, unde apelantul anunță că informația oferită inițial nu corespunde realității și solicită și intervenția Poliției. La fel în cadrul acestui apel, persoana care a apelat confirmă ca ambulanța a ajuns la fața locului.

De cealaltă parte, rudele victimei afirmă că ambulanța a ajuns la Dumitru după mai bine de o oră și că operatorii de la 112 nu au reacționat la primul apel pe acest caz. A fost nevoie de un al doilea apel pentru ca un echipaj de acordare a primului ajutor medical să fie trimis la Costești. Ambulanța ar fi venit după mai bine de o oră. Potrivit rudelor, până a fi preluat de ambulanță, tânărul a fost plasat într-un garaj, pe podea.

Dumitru Jomir, tânărul de 21 de ani, bătut cu cruzime în noaptea de anul nou de câțiva consăteni și care a decedat la spital duminică, 5 ianuarie, va fi înmormântat sâmbătă la ora 10.00 în satul Costești, raionul Ialoveni. Rudele băiatului consideră că acest caz nu este investigat suficient, așa că anunță că vor organiza un protest luni, 13 ianuarie, la ora 14.00, pentru a cere de la toate instituțiile responsabile să cerceteze acest caz pentru a face dreptate.

Anterior, ZdG a discutat cu rudele lui Dumitru Jomir oferind detalii cutremurătoare despre viața plină de greutăți pe care Dumitru a trăit-o până acum, dar și despre modul barbar în care viața sa a luat sfârșit.

Dumitru a crescut într-o familie cu condiții grele de trai. Mama sa, bolnavă de cancer de mai mulți ani, a decedat acum 4 luni, iar tatăl său nu a contribuit la creșterea sa. A fost însă ajutat de o vecină, care-i devenise o a doua mamă. În ultimii ani Dumitru era stâlpul familiei. După împlinirea majoratului, tânărul a mers la muncă în Germania și era unicul care-și sprijinea mama cu bani pentru tratament, dar și cel care avea grijă de fratele său mai mic, în vârstă de 13 ani, și de bunica sa, trecută de 80 de ani.

Deși în imaginile video se observă că Dumitru Jomir a fost bătut de mai multe persoane, în urma bătăii a fost reținut un singur om – Simion Midoni, în vârstă de 21 de ani. ZdG a constatat că acesta figurează în mai multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, având chiar și o condamnare la închisoare pentru furt pe un termen de 6 luni. Midoni nu a fost însă închis deoarece sentința primei instanțe a fost contestată și nu a devenit executorie. Infracțiunile anterioare comise de principalul figurant în crima de la Costești ne-au fost confirmate și de către polițistul de sector.

Rudele lui Dumitru Jomir spun că nu au încredere că organele de drept îi vor pedepsi pe cei vinovați și că unele persoane din grupul celor care l-au omorât în bătaie pe Dumitru terorizează de mai mult timp locuitorii satului Costești, fără să fie pedepsiți. De asemenea, atât rudele, cât și costeștenii, organizați pe grupurile de pe rețelele sociale, afirmă că intenționează să organizeze un protest pentru a atrage atenția asupra problemelor din satul lor.