Principală  —  IMPORTANTE   —   ANI s-a autosesizat în urma…

ANI s-a autosesizat în urma materialului ZdG despre apartamentul de lux, scos la vânzare cu 6,5 milioane de lei, al unei judecătoare

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că s-a sesizat din oficiu după publicarea, de către Ziarul de Gară, al articolului „6,5 milioane de lei. Apartamentul de lux, cu vedere la parc, scos la vânzare de familia unei judecătoare”.

La prima etapă, averea Liliei Lupașco, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, va fi verificată prin prisma existenței bănuielii rezonabile inițierii procedurii de control a averii și intereselor personale.

6,5 milioane de lei. Apartamentul de lux, cu vedere la parc, scos la vânzare de familia unei judecătoare


Ziarul de Gardă a constatat că magistrata Lilia Lupașco și soțul ei, de meserie jurist, și-au scos la vânzare un apartament de lux, situat într-un cartier select din capitală, în regiunea parcului Valea Morilor, pentru care cer circa 6,5 milioane de lei.

Anunțul de vânzare al apartamentului judecătoarei Lilia Lupașco, pe site-ul unei agenții imobiliare

În anunțul însoțit de mai multe fotografii care arată luxul în care locuiește familia judecătoarei, este indicat că apartamentul cu vedere spre parcul și lacul Valea Morilor are o suprafață de 170 de metri pătrați. Un imobil cu o asemenea suprafață lipsește însă din declarațiile de avere și interese ale magistratei. Imobilul scos la vânzare este compus din două apartamente comasate, unul din care procurat, în acte, de părinții magistratei.

Imobilul scos la vânzare prin intermediul unei agenţii imobiliare impresionează prin lux și opulență, este amenajat în stil modern. Primul element de lux este văzut imediat cum ușa locuinței se deschide. În antreu, în față, este amenajată o comodă elegantă, iar deasupra ei o oglindă mare. În stânga, vedem o altă comodă, mai mică, iar deasupra ei un tablou.

Antreul apartamentului în care locuiește familia judecătoarei Lilia Lupașco, scos recent la vânzare

Urmează bucătăria și livingul amenajate open space, de unde, prin geamuri de tip perete pot fi admirate parcul și lacul Valea Morilor. Elemente care surprind în cele trei încăperi neseparate de vreun perete sunt patru coloane.

Bucătăria și livingul apartamentului în care locuiește familia judecătoarei Lilia Lupașco, scos recent la vânzare
Bucătăria și livingul apartamentului în care locuiește familia judecătoarei Lilia Lupașco, scos recent la vânzare

Bucătăria elegantă este completată cu blaturi din marmură, iar în living, în fața unei canapele mari, se află un șemineu. Apartamentul dispune de trei dormitoare, trei blocuri sanitare, două balcoane, dar și o garderobă.

Unul dintre cele trei dormitoare din apartamentul în care locuiește familia judecătoarei Lilia Lupașco, scos recent la vânzare

Imobilul declarat oficial pe bucăți

ZdG a constatat că judecătoarea și soțul ei, Sergiu Dodon, jurist de profesie, dețin, în acte, două apartamente de 109 metri pătrați și, respectiv, 63 de metri pătrați, într-un bloc de locuințe dintr-un cartier select din Chişinău, în regiunea parcului Valea Morilor. Cele două apartamente au fost amenajate în unul, doar că judecătoarea nu declară asta. Iar acum imobilul de lux a fost scos în vânzare, pe un site al unei agenții imobiliare, cu 330 de mii de euro, echivalentul a circa 6,5 milioane de lei.

Potrivit datelor de la Cadastru, apartamentul de 109 metri pătrați este înregistrat pe numele Liliei Lupașco și a fost obținut, oficial, în decembrie 2021, prin moștenire. Apartamentul a ajuns în proprietatea familiei magistratei în 2015, părinții ei figurând în acte ca fiind cei care au semnat, în 2012, contractul privind investiția în construcție.

În declarația de avere și interese personale pentru 2021, semnată de magistrata Lupașco, aceasta declară că apartamentul valorează 2 milioane de lei. Imobilul a fost trecut și în declarația de avere și interese personale pentru 2020, doar că aici Lupașco scrie că a dobândit bunul în 2016, în baza unui „contract de determinare a cotei părți ideale” și ar avea o valoare de doar 980 de mii de lei.

Balconul cu vedere spre parcul și vacul Valea Morilor

Celălalt apartament, de 63 de metri pătrați, este înregistrat pe numele judecătoarei și al soțului acesteia, Sergiu Dodon. În declarațiile de avere și interese personale ale magistratei, imobilul este trecut la valoarea de 509 mii de lei.

Lilia Lupașco susține că familia sa a scos locuința la vânzare pentru că are nevoie de bani pentru a continua construcția unei case, începută anul trecut, într-o suburbie a capitalei, unde pentru materiale de construcție și manoperă a cheltuit deja 2 milioane de lei.

După o discuție cu reporterul ZdG, în care magistrata afirma că averea pe care o deține familia ei este în strictă conformitate și corespunde cu veniturile pe care le are, anunțul despre vânzarea locuinței a fost șters de pe site-ul agenției imobiliare.

6,5 milioane de lei. Apartamentul de lux, cu vedere la parc, scos la vânzare de familia unei judecătoare