Principală  —  IMPORTANTE   —   Angajații din mai multe domenii…

Angajații din mai multe domenii și instituții trebuie să atingă nivelului de vaccinare de 95%, până la 1 decembrie 2021

Angajații mai multor instituții trebuie să atingă nivelului de vaccinare împotriva noului coronavirus de 95%, până la 1 decembrie 2021. Cu o astfel de recomandare vine Comisia Extraordinară de Sănătate Publică (CESP) într-o Hotărâre adoptată la 26 octombrie și publicată două zile mai târziu.

În decizia CNESP se menționează că recomandarea vizează „mai multe categorii de angajați din prima linie, a căror interacțiune cu cetățenii prezintă un grad înalt de risc de infectare”.

Astfel, potrivit autorităților, se recomandă atingerea nivelului de vaccinare de 95%, până la 1 decembrie 2021, pentru următoarele categorii de angajați din prima linie, a căror interacțiune cu cetățenii prezintă un grad înalt de risc de infectare:

− personalul instituțiilor medico-sanitare publice și private, al instituțiilor sociomedicale și al instituțiilor de reabilitare/recuperare/balneosanatoriale;
− personalul centrelor de plasament pentru copii;
− personalul centrelor de plasament pentru vârstnici;
− personalul din unitățile poștale care interacționează nemijlocit cu clienții;
− personalul din unitățile bancare care interacționează nemijlocit cu clienții;
− angajații structurilor subordonate ale Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului Vamal;
− angajații autorităților publice centrale și locale, precum și toți cei care, prin natura activității, interacționează nemijlocit cu cetățenii;
− angajații Agenției Servicii Publice care interacționează nemijlocit cu clienții;
− șoferii/transportatorii de pasageri auto/avia/feroviar, taxatorii;
− angajații din domeniul HoReCa.

Puțin peste 24 la sută din populația R. Moldova s-a vaccinat două doze de vaccin anti-COVID de la lansarea campaniei de vaccinare. Mai exact, 853 658 de persoane din R. Moldova au încheiat schema completă de vaccinare.

Între timp, CNESP anunță că în contextul agravării procesului epidemic al infecției COVID-19 în Republica Moldova, în special la nivelul municipiilor Bălți și Chișinău, în contextul riscului sporit de răspândire în continuare a infecției provocate de virusul SARS-CoV-2 și în scopul asigurării unui grad adecvat de pregătire și răspuns la infecția COVID-19, în conformitate cu recomandările actualizate ale Organizației Mondiale a Sănătății privind considerentele pentru implementarea sau ajustarea măsurilor de sănătate publică în contextul COVID-19, precum și a bunelor practici europene și internaționale a fost prelungită, până la 30 noiembrie 2021 inclusiv, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, starea de urgență în sănătate publică declarată prin Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 61 din 9 septembrie 2021, cu posibilitatea de revizuire a termenului respectiv în funcție de evoluția situației epidemiologice la nivel național.