Principală  —  IMPORTANTE   —   Ala Nemerenco susține că ar…

Ala Nemerenco susține că ar exista interese ca vaccinul Sputnik-V să fie oferit doar contra plată

Ala Nemerenco

Consiliera prezidențială în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, susține că ar exista anumite interese în legătură cu înregistrarea vaccinului Sputnik-V. Astfel, după ce acesta va primi autorizația de import pentru a fi introdus în R. Moldova, ar urma să fie comercializat „doar prin instituții private și doar contra plată”.

Nemerenco susține că acesta ar fi și motivul pentru care „nu s-a făcut niciun efort pentru a pune la dispoziția oamenilor vaccin gratuit și în cantități suficiente”.

„Dar știți de ce ei doar vorbesc și atacă? Și nu fac nimic? Fiindcă înregistrarea la Agenția Medicamentului nu s-a făcut pentru ca dvs, cetățenii, să aveți acces la Sputnik. Ci pentru că un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară. Și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată. Doriți să supraviețuiți? Fiți buni și plătiți. Poate din acest motiv nu s-a făcut niciun efort pentru a pune la dispoziția oamenilor vaccin gratuit și în cantități suficiente? „, a spus Nemerenco într-o postare pe Facebook.

De asemenea, Nemerenco susține că în ultimele zile în spațiul public au fost distribuite mai multe informații false cu privire la cele peste 21 de mii de doze de vaccin donate de România și că unii deputați ar fi „orchestrat aceste dezinformări”.

„Aceste canale și platformele lor de troli au bătut cum au putut zilele astea în vaccinul donat de România – că e așa, că nu e așa, că-i sucit, că-i răsucit, că medicii refuză să se vaccineze. Chiar și unii deputați aveau trase la indigou aceleași declarații ca și sursele lor media, care nu consolidează populația în jurul eforturilor de vaccinare ale autorităților, dar care o dezbină și dezinformează.

Întrebarea mea este – de ce deputații care orchestrează aceste dezinformări nu au făcut și nu fac niciun efort să aducă o donație de vaccin măcar echivalentă celei din România? Deși s-ar putea și mai mult. Ei fac doar ședințe și dau indicații. Asta când au avut în 2020 un ditamai propriu Guvern în mâinile lor. Și nu au făcut nimic ca să asigure țara cu vaccin. Noroc de COVAX cu ale lui 20%. Și asta în timp ce toate țările prin lunile septembrie-noiembrie 2020 deja semnau contracte pentru a avea asigurat vaccinul”, a adăugat Nemerenco.

Marți, 2 martie, a început campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova. La această primă etapă va fi efectuată imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Prima persoană imunizată în R. Moldova este Alexandru Botezatu, șef al Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Tot marți, 2 martie, 751 de cadre medicale au fost vaccinate împotriva COVID-19.

La 26 februarie, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) din R. Moldova a autorizat vaccinurile Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, dar și vaccinul Gam-COVID-Vac, vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik-V).

Campania de vaccinare începe după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Startul campaniei de vaccinare a fost dat la Spitalul Clinic Republican din Chișinău.

Cele peste 21 de mii de doze de vaccin au fost distribuite Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, precizează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Conform Planului Național de Imunizare, vaccinul va fi distribuit către instituțiile medico-sanitare publice (prin intermediul Centrelor de Sănătate Publică Teritoriale) și va fi lansată prima etapă a campaniei de vaccinare. 

Prima etapă de vaccinare prevede imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Apoi, va fi vaccinat tot personalul medical, adaugă MSMPS.

Potrivit deciziei Guvernului de la București, cele peste 21 de mii de doze de vaccin constituie prima tranșă din cele 200 de mii de doze pe care România le va oferi ca ajutor umanitar locuitorilor R. Moldova.

Această donație de vaccin face parte din pachetul de sprijin pentru R. Moldova anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale oficiale la Chișinău în data de 29 decembrie 2020 și este un sprijin esențial pentru personalul medical din sistemul de sănătate al R. Moldova, care se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

De asemenea, Uniunea Europeană a alocat un pachet în valoare de 128 de milioane de euro pentru a ajuta R. Moldova în lupta împotriva crizei COVID-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică,
precum și susținerea grupurilor vulnerabile.

La 26 februarie, MSMPS a primit o notificare de la platforma COVAX, prin care a fost confirmată livrarea primului lot de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru R. Moldova.

În perioada 28 februarie – 3 martie, în țară ar urma să ajungă 14.400 doze de vaccin AstraZeneca.