Principală  —  IMPORTANTE   —   A decedat prozatorul și scenaristul…

A decedat prozatorul și scenaristul Andrei Strâmbeanu: „a plecat într-o lume mai bună, acolo unde-i Grigore Vieru, Nicolae Sulac, Mihai Dolgan, Ion Ungureanu, prietenii, colegii, frații lui de suflet și de lupta pentru idealul românesc”

A decedat prozatorul, dramaturgul, poetul și scenaristul Andrei Strâmbeanu, deținător al medaliei „Mihai Eminescu” și Ordinului Republicii.

Inima lui Andrei a încetat să bată. A plecat într-o lume mai bună. Acolo unde-i Grigore Vieru, Nicolae Sulac, Mihai Dolgan, Ion Ungureanu, prietenii, colegii, frații lui de suflet și de lupta pentru idealul românesc. Câtă tristețe și pustietate rămâne în urmă să. Vom păstra memoria vie și ne vom apleca asupra creației sale pentru a ne lumina sufletele. Poeții, artiștii nu mor, ei stau de vorbă cu Dumnezeu, și ne veghează de sus”, a scris pe Facebook directoarea Ansamblului „JOC”, Aliona Baroncea.

Andrei Strîmbeanu s-a născut în satul Fântâna Albă, comuna Parcova, județul Bălți, Regatul României. Și-a început cariera în 1957 ca publicist la ziarul „Cultura Moldovei”, apoi la Editura „Lumina”, la editura „Cartea Moldovenească”, ziarul „Tinerimea Moldovei”. În 1975 a fost redactor al Comitetului de Stat pentru Cinematografie, apoi editor al Studioului de stat „Moldova – Film”, fiind angajat ca inspector superior la Comitetul de Stat pentru Edituri și Comerț cu Carte. În 1988 a fost numit redactor la Departamentul de Teatru, Educație Artă și Culte din Ministerul Culturii al RSSM. A lucrat consilier al primului președinte al R. Moldova în domeniul culturii. În 1998 a fost ales în Parlamentul RM pe lista Partidului de Conciliere și Renaștere din Moldova.

Debutează editorial cu volumul de versuri „Fîntîna Albă”. În anul 1967 semnează volumul de nuvele „Mireasa”, care apare şi în limba rusă la Moscova. Semnează dramele „Minodora”, „Armăsarul cu dinţi de aur”, „Consumatorul de onoruri”, montate la teatrele „Luceafărul” şi „Mihai Eminescu” de la Chișinău şi la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălţi. Proza sa a fost tradusă în finlandeză, franceză, lituaniană, armeană, georgiană, estoniană, ivrit.

O imagine din filmul artistic „Dansul efemer al dragostei”, realizat după scenariul lui Andrei Strambeanu „Dansul pe taburetă”. Regizor: Ion Mija, studioul „Moldova-film”, 1988. Scena din film a fost realizată la Teatrul de Vară din Chișinău.

sursa: Larisa Ungureanu