Principală  —  Ştiri  —  Social   —   9/11: Premierul și ministrul de…

9/11: Premierul și ministrul de Externe au transmis mesaje de condoleanțe poporului american

Aproximativ 3.000 de oameni au murit în urma celui mai mare atac terorist din Statele Unite ale Americii, comis în urmă cu 15 ani, când un grup de teroriști a deturnat patru avioane de pasageri, lovind turnurile World Trade Center (New York), precum și clădirea Pendagonului (Virginia), Statele Unite ale Americii. Premierul Pavel Filip și ministrul de Externe Andrei Galbur au transmis astăzi mesaje de condolanețe poporului american în legătură cu tragedia din 11 septembrie 2001.

În mesajul transmis vicepreședintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, Premierul a adus un omagiu victimelor tragediei, menționând că poporul R. Moldova este alături de cei care au avut de suferit de pe urma acestor acte violente. Totodată, Pavel Filip a reiterat poziția fermă privind condamnarea actelor de violență și terorism din întreaga lume și antrenarea în lupta comună împotriva acestora.

„Acest act de violență imoral și fără precedent, împotriva Statelor Unite ale Americii, este de neiertat. Trebuie să fim uniți în lupta cu terorismul, care este o amenințare globală și care nu recunoaște frontiere naționale”, se mai spune în mesajul semnat de șeful Cabinetului de miniștri.

Viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova, Andrei Galbur, a exprimat solidaritate adresa Secretarului de Stat al SUA, John Kerry.

„Cu ocazia evenimentelor tragice din 9/11, tragediei îngrozitoare care a șocat întreaga lume în urmă cu 15 ani, comemorăm victimele atacurilor teroriste. Astăzi, suntem în doliu împreună cu familiile celor care au avut de suferit, exprimăm sentimentele noastre de profundă compasiune poporului american și condamnăm vehement toate actele de terorism la nivel mondial”, se  arată în mesajul viceprim-ministrului.

La 11 septembrie 2001 teroriștii au preluat controlul avioanelor, prăbușind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Centerdin New York, omorând toate persoanele de la bord și mulți alți oameni care lucrau în clădiri. Ambele clădiri s-au prăbușit în decurs de două ore, distrugând și avariind și alte clădiri din jur. Teroriștii au prăbușit un al treilea avion în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii îl îndreptaseră spre Washington, D.C. Nu au existat supraviețuitori ai zborurilor.