Principală  —  IMPORTANTE   —   560 de refugiați din Ucraina…

560 de refugiați din Ucraina au fost angajați în câmpul muncii din R. Moldova

Tot mai mulți refugiați din Ucraina aleg să muncească în R. Moldova. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că, până pe 13 iunie 2022, 560 de persoane refugiate din Ucraina, au fost angajate în țara noastră. Este vorba despre 434 femei și 126 de bărbați.

Astfel, potrivit ANOFM, 411 de cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău, 19 – în Bălți, 18 – în Ungheni și 14 – în Cahul. Refugiații mai muncesc și în raioanele Strășeni, Vulсănești, Comrat, Soroca, Dondușeni, Ialoveni, Orhei, Căușeni și alte raioane ale țării.

„Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, medic, educator, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele”, anunță ANOFM într-un comunicat de presă.

Totodată, conform informațiilor subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, până la data de 13 iunie 2022:
– 139 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 2 165 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.
– 296 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Afacerilor Interne, pe teritoriul R. Moldova sunt 77.779 cetățeni străini (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul R. Moldova – Ucraina) – 41.629 dintre aceștia sunt minori.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Sute de localități au fost distruse de bombardamentele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111