Principală  —  IMPORTANTE   —   253 de instituții de învățământ…

253 de instituții de învățământ primar și secundar din R. Moldova oferă oportunități de încadrare în sistemul educațional a copiilor din familiile refugiaților din Ucraina

Implementarea „Instrucțiunii privind încadrarea în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova a copiilor din familii refugiate din Ucraina”, elaborată și aprobată de Ministerul Educației și Culturii, a fost subiectul principal discutat de ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală cu șefii și reprezentații Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) într-o ședință operativă desfășurată marți, 22 martie.

La ședință a fost menționat faptul că potrivit informațiilor prezentate de către OLSDÎ, 253 de instituții de învățământ primar și secundar din Republica Moldova oferă oportunități de încadrare în sistemul educațional a copiilor din familiile refugiaților din Ucraina. Până la momentul de față, au fost încadrați 983 de elevi în 170 de instituții de învățământ general din țară.

În context, au fost discutate problemele privind alimentarea, transportarea elevilor la necesitate în alte localități, asigurarea cu manuale și alte materiale didactice, participarea acestor elevi la activitățile extrașcolare, oferirea asistenței în procesul de adaptare la noile condiții de viață și școlarizare etc.

Totodată, s-a atras atenția asupra necesității completării și actualizării informației de către instituțiile de învățământ general în Sistemul Informațional de Management în Educație (SIME). În această ordine de idee, ministrul Anatolie Topală le-a solicitat conducătorilor OLSDÎ să monitorizeze permanent situaţia din instituţiile de învăţământ din subordine şi să informeze Ministerul Educației și Cercetării.

De asemenea, ministrul s-a referit la Programul „Satul European”, lansat recent și i-a îndemnat pe conducătorii instituțiilor de învățământ să aplice la proiectele de dezvoltare a infrastructurii instituțiilor de învățământ și la cele de eficiență energetică, alimentare cu apă, construire a sistemelor de canalizare, termoizolare a clădirilor ș.a.

Ministrul Anatolie Topală a făcut apel către conducătorii OLSDÎ să coordoneze și să monitorizeze permanent situația pentru crearea unui climat benefic pentru copiii din familiile refugiate, încadrați în instituțiile de învățământ general, oferindu-le sprijinul de care au nevoie pentru integrare. 

Poliția de Frontieră a anunțat că, pe parcursul zilei de 22 martie, aproximativ 3 970 de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova. Tot marți, din R. Moldova au plecat peste 4 000 de cetățeni ucraineni.

De la începutul războiului în Ucraina și până în prezent, perioada 24 februarie – 22 martie, peste 333 de mii de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova. Din acest număr, în țara noastă mai rămân circa 97 de mii de cetățeni, jumătate dintre care sunt copii.