Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (video) Cum s-a schimbat timp…

(video) Cum s-a schimbat timp de trei ani poziția deputatei Ivanov despre votul mixt: „Favorizează Partidul Democrat, nu trebuie să filosofăm!”

Poziția unor politicieni referitor la necesitatea schimbării sistemului electoral s-a modificat semnificativ în ultimii ani. Deputata Violeta Ivanov, spre exemplu, fiind deputată din partea Partidului Comuniștilor, făcea în 2014 declarații care vin în contradicție cu acțiunile sale recente din Parlament.

Partidul Democrat din Moldova nu este la prima încercare de a schimba sistemul electoral prin introducerea votului uninominal. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament în 2012 de către actualul lider PDM, Vlad Plahotniuc, pe atunci deputat. Proiectul însă nu a trecut de Parlament. În martie 2014, Comisia de la Veneția emitea un aviz la un alt proiect propus de PDM, cel de trecere de la sistemul proporțional la cel mixt de alegere a deputaților în Parlament.

În februarie 2014, întrebată ce crede despre votul mixt propus de PDM și dacă acesta favorizează pe cineva, deputat Violeta Ivanov, care era membră PCRM, declara că „într-o țară cu o democrație șchioapă sau chiar fără democrație, unde corupția este ca la ea acasă, începând de la organele de vârf, într-o țară unde nu avem procuratură, Curte Constituțională, vedeți că unele decizii contravin Constituției, într-o țară unde criminalitatea este destul de sporită, este inadmisibil de vorbit despre acest sistem”.

Ivanov declara atunci că shimbarea favorizează în primul rând PDM-ul și că există riscul ca în Parlament să ajungă „reprezentanți ai structurilor oligarhice” care „vor continua să fure tot ce a mai rămas în țară”.

Poziția deputatei se pare că s-a schimbat după ce, în decembrie 2015, alături de alți 13 deputați comuniști, a părăsit fracțiunea, iar la 10 martie 2017 a aderat la fracțiunea PDM din Parlament. Patru zile mai târziu, la 14 martie curent, toți cei 34 deputați PDM, inclusiv Violeta Ivanov, au înregistrat în Parlament proiectul de lege privind introducerea sistemului uninominal. Mai mult, la 5 mai curent, Violeta Ivanov a votat în primă lectură atât proiectul de lege privind votul uninominal, cât și pe cel care propune sistemul mixt de vot, semnat de PSRM, iar ulterior și pentru comasarea acestora.

În aprilie 2016, ZdG scria că familia deputatei Ivanov şi-a ridicat o casă cu două niveluri în Chişinău. Deşi, deputata declara anterior presei că fiica sa, Margarita, ajunsă în atenţia opiniei publice pentru fotografiile de lux pe care le posta pe reţelele de socializare, nu are, „cu părere de rău, casă”, datele oficiale demonstrau contrariul. Minora este, în acte, proprietara terenului pe care părinţii şi-au ridicat casa de lux, dar şi stăpâna vechiului imobil de pe acel teren, demolat între timp. Totodată, familia alesei poporului gestionează, de peste un deceniu, două terenuri în Chişinău, folosite ca şi parcări, pe care le închiriază de la Primăria Chişinău cu doar 20 de lei pe zi.