Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un termos, o bandă adezivă…

Un termos, o bandă adezivă și 5 litri de carburanți – valoarea unui vot acordat lui Igor Dodon?

Pe 13 noiembrie, abonații unei companii de telefonie mobilă au recepționat un mesaj electoral prin care alegătorii erau chemați să-l voteze pe Igor Dodon la funcția de președinte al R. Moldova. Potrivit mesajelor, Compania BEMOL le promitea tuturor celor care vor vota pentru Dodon câte un termos, o bandă adezivă și câte 5 litri de carburanți.
În mesaj alegătorii erau informați că aceste cadouri pot fi ridicate de la orice benzinărie BEMOL, doar dacă demonstrezi, printr-o fotografie, că în buletinul de vot ai aplicat ștampila în direcția numelui lui Igor Dodon.
ZdG a contactat Serviciul Resurse Umane al Companiei BEMOL. O responsabilă din cadrul serviciului ne-a declarat că această structură nu s-a ocupat de expedierea mesajelor și că, în genere, mesajele ar fi false.
Între timp, pe site-ul companiei a fost postat următorul mesaj: „Compania Bemol condamnă recentele acțiuni ilegale ale persoanelor necunoscute, care prin intermediul rețelelor de socializare lasă să se creadă că are loc oferirea unor recompense din partea Bemol în schimbul votului pentru unul din candidații prezidențiabili! … Din respect pentru Moldova și clienții noștri vom sesiza organele de drept care să se pronunțe asupra acțiunilor amatorilor de trucuri ieftine sau glume proaste. Compania Bemol nu poate și nu este în drept să influențeze libera exprimare a cetățenilor R. Moldova”.
Am telefonat, aleatoriu, la câteva stații BEMOL, unde responsabilii ne-au confirmat că la stații nu au fost transmise niciun fel de cadouri pentru alegători.
La Compania Orange ni s-a spus că mesajele respective nu au fost expediate prin intermediul acestei companii. „În toate mesajele figura același număr de telefon de la care au fost expediate mesajele. S-ar putea că cineva a avut acces la o bază de date, utilizată cândva de compania petrolieră pentru chestionarea clienților săi”, ne-au explicat la Orange. Numărul de telefon, 062019050, de la care au fost expediate mesajele, nu mai este în serviciu.
Potrivit unor specialiști în imagine politică, s-ar putea ca mesajele să fi fost expediate chiar din stafful electoral al lui Igor Dodon, făcând parte din categoria trucurilor murdare, de care fac uz unii candidați.