Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Strategia de recuperare a miliardului,…

Strategia de recuperare a miliardului, criticată de un deputat: „o fumigenă care vine să distragă atenția cetățenilor”

Deputatul liberal-democrat Iurie Țap susține că Strategia de Recuperare a mijloacelor financiare sustrase din BC „Banca de Economii” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Unibank” SA, prezentată ieri, 13 iunie, de către Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție, nu ar fi decât o „mimare a luptei împotriva corupției și a returnării activelor fraudate”. Acesta afirmă că  documentul prezentat de autorități nu corespunde cerințelor impuse de UE pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de mii de euro pentru R. Moldova, prima tranșă a căreia premierul Pavel Filip a promis că ajunge în R. Moldova încă la începutul anului curent, dar care este amânată.

Deputatul precizează că încă în ianuarie curent, odată cu intrarea în vigoare a Memorandumului de Înțelegere R. Moldova și Uniunea Europenă, autoritățile își asumau obligativitatea de a transmite Parlamentului un raport privind progresele înregistrate în implementarea de către autorități a strategiei de recuperare a activelor, doar că la șase luni de atunci abia a fost adoptată o Strategie în acest sens.

„Lucrul așa și nu s-a început, iar strategia nu răspunde la acest subiect. Este, de fapt, o fumigenă, care vine să distragă atenția cetățenilor și să mimeze lupta cu corupția și returnarea fondurilor fraudate”, s-a adresat Iurie Țap de la tribuna Parlamentului.

Acțiunea nr. 23 din Memorandumul de Înțelegere R. Moldova și Uniunea Europenă, privind acordarea a o sută de milioane de euro, prevede:

Pentru a se recupera în Moldova activele de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, transferate în mod fraudulos în afara țării, vor fi realizate progrese substanțiale în implementareade către autorități a strategiei de recuperare a activelor fraudate. Această strategie va lua înconsiderare, de asemenea, constatările firmei de consultanță Kroll. În acest sens, autoritățile vor pregăti și vor transmite Parlamentului un raport privind progresele înregistrate.

Această condiție, susține deputatul Iurie Țap, nu a fost îndeplinită, iar abia la jumătate de an de când a intrat în vigoare documentul, autoritățile au făcut publică o strategie de recuperare a activelor fraudate.

„Putem, oare, vorbi despre o abordare serioasă din partea Guvernului și din partea autorităților competente ale statului pentru a soluționa în esență problema. Ori, de fapt, suntem în prezența unei mimări?”, s-a adresat Iurie Țap.

Totodată, Țap a făcut referire la declarația din 3 mai curent a Consiliului Europei după cea de-a patra reuniune a Consiliului de asociere dintre UE și R. Moldova: UE a subliniat necesitatea urgentă a realizării de progrese în cadrul unei anchete și a unei urmăriri penale cuprinzătoare, imparțiale și eficiente privind frauda bancară majoră expusă în 2014. UE a reiterat importanța unei acțiuni decisive și transparente, în vederea recuperării fondurilor deturnate și a aducerii tuturor celor responsabili în fața justiției, indiferent de afilierea politică.

Liberal-democratul susține că aceste declarații denotă că ancheta nu a fost una imparțială și că nu toți cei implicați în fraudă sunt achetați și subliniază că anual din bugetul de stat sunt plătite circa 700 de milioane de lei pentru deservirea datoriei publice pe care și-a asumat-o Guvernul Filip.

Iurie Țap le-a amintit deputaților că trei ani în urmă procurorul general a declarat în plenul Parlamentului că va trebui analizată și activitatea factorilor de decizie care au promovat sau adoptat acte legislative și decizii care au permis alocarea unor resurse financiare și asumarea garanției publice, dar că până astăzi acest lucru nu s-a întâmplat.