Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Stoianoglo: „PG a primit un…

Stoianoglo: „PG a primit un răspuns de la Interpol privind darea în cautare internațională a lui Plahotniuc”

Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova la 14 iunie 2019, zi în care partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea

Procuratura Generală(PG) a primit un răspuns de la Interpol referitor la recepționarea scrisorii în care PG cere ca fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc să fie anunțat în căutare internațională. Despre acest lucru a anunțat procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

„Noi am primit un răspuns saptămâna trecută precum că scrisoarea noastră privind căutarea internațională a domnului Plahotniuc a fost primită în oficiul central al Interpol. Doar această informație o avem”, a susținut Stoianoglo.

Întrebat când fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, ar putea fi anunțat în căutarea internațională, Stoianoglo a declarat că „acest lucru nu depinde de PG”. În acest sens, acesta a susținut că va insista în continuare.

Despre acțiunile întreprinse de PG referitor la acest caz, Stoianoglo a declarat că în timpul apropiat „va avea niște discuții cu câțiva demnitari din cadrul Interpolului. Va discuta despre necesitatea posibilei prezentări a unor documente și va căuta soluții pentru rezolvarea problemei”.

„Noi deja am avut discuții cu demnitari din cadrul sediului Interpol în R. Moldova, dar și cu alți reprezentanți de la Interpol. Am avut niște înțelegeri și cred că în timpul apropiat vor fi făcuți pași concreți”, a mai declarat procurorul general.

La 13 ianuarie, Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza „actelor de corupție semnificative” în care a fost implicat fostul lider al PDM.

La 28 octombrie, 2019, Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională și interstatală în octombrie 2019. Acesta are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Potrivit procurorilor, pe parcursul anilor 2013 – 2015, acesta a creat o schemă infracțională cu scopul de a transfera, dobândi, deține și utiliza bunuri despre care știa că sunt venituri ilicite. Procurorii susțin că având intenția de a tănui aceste bunuri, Plahotniuc a înființat, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor băneși în proporții deosebit de mari – circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 euro. Materialele cauzei ar demonstra că Plahotniuc știa că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.

Un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM a fost emis la 11 octombrie de Judecătoria Chișinău.