Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Serviciul European de Acțiune Externă…

Serviciul European de Acțiune Externă îndeamnă R. Moldova să respecte recomandările Comisiei de la Veneția

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) – serviciul diplomatic al Uniunii Europene care gestionează relațiile cu țări terțe și conduce politica externă și de securitate a UE – este de părerea că alegerea sistemului electoral este o decizie suverană a unui stat, dar susține că  împărtășește punctul de vedere al Comisie de la Veneția referitor la reforma elecotrală în R. Moldova, considerând că modificările popuse ridică serioase semne de întrebare în actualul context politic marcat de polarizarea opiniilor în jurul inițiativei legislative respective, mai ales în situația când nu există indicii despre o consultare amplă și un consens în rândul părților interesate. Un mesaj în acest sens a fost transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, de către purtătorul de cuvânt al SEAE.

În mesajul Serviciului European de Acțiune Externă se precizează că cele mai importante preocupări sunt:

  • riscurile de influență asupra candidaților;
  • proiectarea circumscripțiilor uninominale;
  • pragurile excesive pentru reprezentarea parlamentară în sistemul proporțional;
  • riscurile reprezentării necorespunzătoare a minorităților și femeilor.

Totodată, SEAE subliniază că aceste revizurie legislative pe care și le asumă R. Moldova nu se referă la recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția și ale Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, respectiv, nu prevăd măsuri de soluționare a îngrijorărilor legate de reglementarea și supravegherea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, iar acest lucru ar însemna noi provocări pentru controlul și supravegherea eficientă.

În mesajul SEAE se mai stipulează că o astfel de schimbare fundamentală nu este recomandată, dar dacă va fi adoptată de Parlament și implementată, atunci va fi evaluată în lumina obligațiilor R. Moldova în calitate de membru al Consiliului Europei. „Reamintim că democrația și statul de drept sunt, de asemenea, în centrul Acordului de Asociere”, transmite purtătorul de cuvânt al SEAE.

„În acest spirit, ne așteptăm ca autoritățile R. Moldova să respecte autoritatea Comisiei de la Veneția și încurajăm R. Moldova să continue și să aprofundeze cooperarea strânsă cu Consiliul Europei și organele sale, ținând cont de toate preocupările și recomandările acestora”, se arată într-un comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al SEAE.

La 16 iunie, Comisia de la Veneția a declarat că reforma sistemului electoral ridică semne de întrebare și îngrijorări, inclusiv riscul că membrii constitutivi ai Parlamentului ar putea fi vulnerabili în a fi influențați de oameni de afaceri.  Propunerea de reformă a sistemului electoral a fost prezentată anterior spre avizare de către Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova, urmând ca Comisia de la Veneția să dea astăzi avizul.