Reacțiile politicienilor după declarația ambasadorului SUA care a spus că „Moldova nu este România”

„Moldova trebuie să rămână un stat independent. Unirea cu România, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune, aici, în Moldova. Ceea ce ar face lucrurile mai bune aici este cooperarea dintre clasa politică și oameni pentru ca ei toți să contribuie la o Moldova mai bună…. Moldova nu este România. Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care faptul că este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central…”. Sunt declarațiile lui James Pettit, ambasadorul SUA în R. Moldova, oferită pentru postul public de televiziune, Moldova 1, care a stârnit un val de reacții printre politicienii de la Chișinău, dar și din România.

Unii l-au criticat, în timp ce Igor Dodon, liderul PSRM, a apreciat declarația ambasadorului.

Mihai Ghimpu, președinte PL: „Am luat la cunoștință cu stupefacție și regret de declarațiile făcute de Excelența Sa, Domnul Ambasador al SUA în Republica Moldova, în care vorbea despre relațiile dintre cele două maluri ale Prutului în felul următor: „alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere, care va face lucrurile mai bune aici în Moldova… Moldova nu este România”. În legătură cu aceste declarații, mă văd nevoit să fac următoatele precizări.  Este profund regretabil că Excelența Sa face afirmații care, nu doar că lezează suveranitatea R. Moldova și dreptul cetățenilor de a-și decide singuri destinul, dar ne aduce în memorie strategia diplomației imperiale ruse, care, prin domnul ambasador Kuzmin, de tristă amintire, intervenea în chestiunile identitare din R. Moldova, spunând ce manuale ar trebui să folosim, ce limbă vorbim și, în general, cum să ne identificăm ca neam. În calitate de fost președinte interimar al R. Moldova, care a semnat, cu președintele României de atunci, Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (semnată la Bucureşti, la 27 aprilie 2010), afirm cu toată tăria, că R. Moldova nu are nicio șansă de modernizare, dezvoltare și integrare europeană fără Țara Mamă, România. Drumul european al Republicii Moldova trece prin București! Declarațiile domnului ambasador sunt și mai discutabile, mai ales că vin în contextul alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Este nefericit și incorect din partea unui ambasador să sugereze viitorilor candidați politici ce proiect identitar ar trebui să își asume. În ceea ce mă privește, cu tot respectul față de Domnul Ambasador James Pettit, Departamentul de Stat sau poporul american, pe care îl reprezintă în R. Moldova, am afirmat, afirm și voi afirma cu toată convingerea, așa cum m-au învățat buneii, părinții și frații mei, Moldova ESTE România pentru că vorbim aceeași limbă, avem aceeași identitate și România a fost formată de Moldova și Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei și Transilvania, care erau sub ocupația rusă și austro-ungară”.

Maria Ciobanu, deputat PLDM: „Domnule ambasador, Excelența Voastră, Moldova este România! Aveți nevoie de câteva ore, jertfiți-le, Vă rog, pentru a Vă documenta… Prin afirmația Dvs, precum că Moldova nu este România, ați ofensat impardonabil un neam, cel românesc, o fărâmă de țară, ruptă cu sila din trupul României și așezată, vorba bătrânului cronicar, “în calea tuturor relelor.”

Ion Sturza, ex-premier:Stimate ES ambasadorul SUA James Pettit, este prea de tot… Sunt șocat. După ce ne-ați „stabilizat”, aruncându-ne în brațele oligarhiei corupte, ne dați și lecții de identitate?! Așa ceva și-au permis doar „prietenii” din est. Lăsați-ne pe noi, cetățenii Republicii Moldova, să decidem cine suntem, în ce limbă vorbim, cu cine să prietenim. Pentru asta înaintașii noștri au luptat și au fost duși în Gulag. Dacă doriți o cortină de fier între Moldova și România, puteți să o faceți din camioanele americane, vechi de un veac, demonstrate în „țarcul independenței” de la Chișinău. Așa o „zonă verde” de stabilitate. Ca în “democrațiile” din Africa și America Latină. E lăudabil că ne învățați limba, dar studiați și istoria noastră. După mai vorbim. Vă invit la dezbateri publice. Daca e poziția Departamentului de Stat, trebuie clarificat. Frustrant…”

Igor Dodon, președinte PSRM: „De ce o declaratie logica si corecta a unui ambasador occidental a trezit atitea reactii isterice in rindul politicienilor si comentatorilor pro-romani si unionisti? Ce trebuia sa spuna ambasadorul american sau alti ambasadori, ca Republica Moldova e pamant romanesc si parte a Romaniei? Unionistii de la noi au luat-o cu totul razna. Va amintesc ca Moldova e stat independent si suveran, membru ONU, recunoscut la nivel mondial.  Si as dori ca fiecare ambasador din tara noastra sa puncteze acest fapt in declaratiile sale, lucru apropo mentionat si acceptat si de ambasadorul Romaniei in Republica Moldova la intilnirea pe care am avut-o cu el. Daca am ajuns sa fim criticati pentru faptul ca ne consideram si ne declaram statul suveran, independent si separat de al altora, inseamna ca s-a ingrosat gluma cu unionismul la noi. Revin la teza ca unionismul trebuie interzis prin lege, fiindca provoaca distrugerea si disparitia statalitatii si identitatii moldovenesti. Unionismul e in afara si impotriva Constitutiei”

Traian Băsescu, ex-președintele României, președinte PMP: „Ambasadorul SUA James Pettit, o trâmbiţă a Moscovei?  Ambasadorul SUA de la Chişinău, James Pettit, emite teorii similare cu cele din vremea lui Stalin şi dragi propagandei lui Putin, făcând servicii nepreţuite Moscovei, dând o grea lovitură chiar realităţilor istorice şi susţinând mistificarea istoriei României, afirmând că:
– “Moldova nu este România”;
– „Moldova îşi are propria ei istorie”;
– „Alăturarea de României nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova”;
– „Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte”;
– “Moldova, ţară multietnică”;
– „Transnistria trebuie să aibă un statut special”;
– Am aflat de la James Pettit că noi şi cetăţenii Republicii Moldova vorbim limbi diferite. Altfel spus, Ambasadorul SUA la Chişinău consolidează teoria promovată de la Stalin şi până în ziua de azi, de către Putin, nesocotind chiar istoria României. Marea întrebare este dacă Ambasadorul James Pettit a exprimat puctul de vedere oficial al SUA sau, pur şi simplu, vorbele scoase pe augusta-i guriţă reflectă grave carenţe de cunoaştere a spaţiului în care îşi îndeplineşte misiunea. Nu ştiu dacă James Pettit exprimă punctul de vedere al SUA, dar ambasadorul tocmai a reuşit să aştearnă cel puţin un strat gros de nedumerire şi poate sămânţa neîncrederii României în SUA.  Declaraţia Ambasadorului James Pettit este de fapt un afront gosolan adus Istoriei României. O reacţie oficială şi clarificatoare a României în relaţia cu SUA este obligatorie”


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

14 comentarii

  • ciubuc ion

   Tov,Ivan,dar Transnistria a cui este?Iar cu organe genitale sau fara,va anunt ca Moldova este zona in Romania,deci este a Romaniei,iar Stefan cel Mare si Sfant este la Putna inmormantat in Romania,nu in cealalta bucata a Moldovei,rupta de rusi din Romania,denumita RSSMoldoveneasca,iar acumREP,Moldova si va intreb unde a fost REp,Moldova la Rusia sau la Romania,daca Stefan a fost domnitorul Moldovei cand nu era Romania,ci Tara Romaneasca,Moldova,Transilvania,dar nu vad Rusia in zona,,,

 1. Hilara Clinton-escu

  Expulzarea ambasadorului SUA din Moldova
  Petiție on-line
  Semnați aici –
  http://www.petitieonline.com/expulzarea_ambasadorului_sua_din_moldova
  Moldova reprezinta teritoriile de la r.Moldova, r.Siret, Bucovina, Hotin,
  Rep. Moldova si Basarabia (tinutul de la Marea Neagra intre Dunare si Limanul Nistrului.
  Conform actului de la 1 decembrie 1918 Moldova, Transilvania si Valahia au format un singur stat,
  in granitele micsorate ale vechii Dacii, un stat cu numele Romania.
  Acest act nu si-a pierdut valabilitatea fiind grosolan incalcat de catre Germania nazista si URSS comunista. Dupa destramarea URSS, descendenta sa Russia a format un pseudostat românesc,
  cu ajutorul persoanelor influentate de la Chisinau si Bucuresti,
  Mircea Snegur, Iurie Rosca, Ion Iliescu si altii.
  In asa fel Romania nu si-a putut recapata teritoriile pierdute.
  In acest context a spune ca Moldova nu este România
  este un fals istoric si o sudalma la adresa tuturor românilor.
  Dl Ambasador James Pettit trebuie sa paraseasca Rep. Moldova pâna la expirarea mandatului.
  —————————————————————————————————————————————-
  Hey, Little One !
  Go back home !
  You are NOT Welcome here !
  Go to speak Russian in Moscow !
  We are East-Moldavian Romanians and we are Romania !
  Remember 1939 Ribbentrop-Molotov !

 2. Donald Trumpetistul

  Recall the US Ambassador to the Republic of Moldova, Mr. James Pettit.
  Created by M.I. on August 29, 2016

  https://petitions.whitehouse.gov/petition/recall-us-ambassador-republic-moldova-mr-james-pettit

  The statement made on August 26 on the Moldavian national TV channel by Mr. James Pettit, the US Ambassador to the Republic of Moldova, is the first position of an US official regarding the reunification of Moldova and Romania. IT IS A STATEMENT OF EXTREME GRAVITY that can SERIOUSLY DAMAGE the relationship between Romania and the United States:
  1.
  ”Moldova IS NOT Romania”, an INSULTING response to the popular Romanian statement
  ”Basarabia IS Romania” (Basarabia is the old name of the Republic of Moldova)
  2.
  ”Joining Romania … as a means to get into the EU, or FOR WHATEVER REASON, …
  is NOT a choice that will make things better here in Moldova”

  The reunification of the two countries is a PRECIOUS GOAL for the Romanians
  living both in Romania and in Moldova (they are 85% of population).
  ————————————————-
  Mihai Ionescu-
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ce-crede-sua-despre-unirea-republicii-moldova-cu-romania-426580

  DACĂ AI O INIMĂ DE ROMÂN, SEMNEAZĂ PETIȚIA!
  Am înregistrat în sistemul oficial de petiții online al Casei Albe petiția pentru RECHEMAREA AMBASADORULUI SUA LA CHIȘINĂU.

  Pentru ca Administrația Obama să RĂSPUNDĂ OFICIAL acestei petiții TREBUIE SĂ FIE SEMNATĂ DE MINIM 100,000 DE OAMENI ÎN 30 DE ZILE DE LA DEPUNEREA EI (29 August).

  Dar suntem 23 DE MILIOANE DE ROMÂNI, pe ambele maluri ale Prutului și în Diaspora. Haideți să arătăm americanilor, rușilor și oricui altcuiva ce înseamnă să ai suflet de român.

  Textul petiției este limitat de numărul maxim de caractere acceptat de o petiție în sistemul online al Casei Albe:

  ● Titlul petiției:
  RECHEMAȚI AMBASADORUL SUA ÎN REPUBLICA MOLDOVA, DL. JAMES PETTIT
  ● Textul petiției:
  ————————
  Declarația făcută pe 26 August pe postul național de televiziune moldovenesc de dl. James Pettit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, este prima poziție a unui funcționar al SUA privind reunificarea Moldovei și României. ESTE O DECLARAȚIE DE GRAVITATE EXTREMĂ care poate AFECTA ÎN MOD GRAV relația dintre România și Statele Unite ale Americii:
  1. “Moldova NU ESTE România”, un răspuns INSULTĂTOR la declarația populară a românilor “Basarabia ESTE România” (Basarabia este numele vechi al Republicii Moldova)
  2. “Aderarea la România … ca un mijloc de a intra în UE, sau PENTRU ORICE ALT MOTIV, … nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”

  Reunificarea celor două țări este un OBIECTIV PREȚIOS pentru românii care trăiesc atât în România cât și în Moldova (unde sunt 85% din populație).
  ———————————————————————————————————–
  ÎNDEAMNĂ CÂT MAI MULȚI CUNOSCUȚI SĂ SEMNEZE PETIȚIA!

  https://petitions.whitehouse.gov/petition/recall-us-ambassador-republic-moldova-mr-james-pettit

 3. Grigore

  Si deodata s-au gasit tot felul de pseudo-romani care chipurile se revolta. Moldovenii nu au fost in stare sa faca ceva de capul lor si acum vor unire cu Romania.

 4. lenin-stalin=love

  Si apoi baeti ce va suparati voi pe ambasador el are alte probleme prin Siria sau unde US are interese mai serioase.

  Lasatil in pace nu pe dinsul trebuie de descarcat,

  Lui ii paralel. O servit baetu si so incurcat.

  Trebuie sa va suparati pe mancurti

  Ei sunt tinta voastra

 5. Amuzant că multă autoelită de la Bucureşti îşi aminteşte abia acum de Podul de Flori, iar când basarabenii înmormântau pe poetul naţional Grigore Vieru, teveurile din dreapta Prutului transmiteau instalarea preşedintelui Obama la Casa Albă!

 6. zoro

  Baeti si fetitse cu si fara rokitse este o idee: de pornit un program kosmik si de zburat in kosmos. Trebuie de strins de la mina la mina un sac cu bani si de facut o raketa sau un oras kosmik. Moldovenii care o sa contribuie ii luam in 3 class ca pe Titanic. In restul claselor pe cei mai bogati.

 7. niuhu

  ajungem la aceeasi idee adica kosmosul e alt nivel. daca pe pamint ducem razboi pentru pamint cu toate componentele lui gen limba, cultura,… apu in cosmos lupta se va da pentru tehnologii. Asta ca si cum am compara gainile care vor doar grauntse si moldovenii care vor vin. Totul e relativ de asta si inteleg politicienii care dimineata is cu Europa la amiza cu Rusia si sara cu America da noaptea umbla prin bordeluri.

 8. buhaies

  mai simplu de spus omul jumate de timp din viata o petrece in somn in alta lume. care ar fi sensul la tot daca jumate din viata e petrecuta in somn. POATE SI ACOLO MERGE VREO LUPTA PENTRU CEVA ANUME?

 9. ramayana

  din aistea 12 ore jumate se pot duce pe fumat si baut da alta jumate pe bitovie problemi gen copii prosti, idioti, neascultatori, eminenti si sarvanturiuri la cumatri si nanasi. daca sincer nu stiu cind moldovanul mai are loc si pentru politica?

 10. Hilara Clin-toana

  IMPORTANT ! O Manifestație stradală la Chișinău -PROTEST !
  Marți, 30 August 2016, de la ora 10:00, se va protesta în fața Ambasadei SUA în Rep.Moldova, cerând retragerea de urgență a lui James D. Pettit
  din funcția de reprezentant al diplomației americane la Chișinău. /Independent.md/
  Slogane de scris pe pancarte:
  Hey, Little One, Russian spy !
  Go Back back home to Moscow to speak Russian
  and take with you Russian Occupation Army from Transnistria !
  You are NOT Welcome here !
  We are East-Moldavian Romanians !
  We are European Romania !
  We know better who we are !
  Remember: 1939 Ribbentrop-Molotov secrete occupation !
  Remember: Russian Spy-American CIA diplomat Harold James Nicholson
  /and son- Nathaniel/- Bucharest 1990-1992/ now in jail in USA !

  O fotografie “istorică”: Chișinău, 27 August 2016 – La Parada Guvernului Mafiot și Corupt,
  Ambasadorul SUA agentul rus Pettit /cu soție de religie iudaică Nancy – Ambasadoarea SUA la Riga/
  merge la braț cu Ambasadorul pretins rus -Muhamed-șin, ambii anti-români și anti-unioniști.
  http://www.jc.md/drumul-european-al-republicii-moldova-trece-prin-bucuresti/
  ——————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *