Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția Partidului condus de Plahotniuc…

Reacția Partidului condus de Plahotniuc după victoria lui Năstase

Într-un comunicat, Partidul Democrat din Moldova (PDM) felicită „toţi alegătorii care s-au prezentat la vot în primul şi al doilea tur al alegerilor pentru Primăria Chişinău. „Votul exprimat de ei este unul categoric pentru menţinerea capitalei pe calea de dezvoltare pro-europeană”, anunță formațiunea condusă de Vladimir Plahotniuc. Reacția de „bucurie” a PDM vine în contextul în care democrații au refuzat să anunțe pe cine vor susține public în turul doi de scrutin, iar televiziunile afiliate acestora l-au criticat pe candidatul comun al PLDM, PAS și PPPDA.

„Chiar dacă votul a fost şi unul puternic geopolitic, semnalul important dat în realitate de alegătorii din capitală este că Republica Moldova rămâne un stat cu aspiraţii europene şi cu dorinţă de modernizare. PDM a făcut apel la cetăţeni încă dinaintea începerii campaniei electorale, dar şi în timpul campaniei, să dea un vot împotriva socialiştilor, dar şi a liberalilor, care au distrus capitala. Sunt cele două partide care au avut cel mai mare număr de consilieri în Consiliul Municipal Chişinău, dar care au preferat războaiele în loc să lucreze pentru oraş. Sperăm ca, măcar după aceste rezultate, în CMC să aibă loc o schimbare de atitudine şi să se lucreze pentru Chişinău, nu împotriva lui, să se pună punct luptelor şi intereselor politice de orice fel. Considerăm că decizia pe care am luat-o – de a nu înainta candidat în aceste alegeri pentru Chişinău – s-a dovedit a fi una corectă politic. Primăria capitalei revine acum unor forţe politice de opoziţie, iar acest lucru este de bun augur pentru echilibrul de putere dintr-un stat, dar şi pentru faptul că opoziţia de dreapta are acum posibilitatea să-şi asume o importantă responsabilitate şi să muncească pentru oameni, să demonstreze rezultate prin acţiuni. Partidul Democrat din Moldova remarcă modul democratic în care s-au desfăşurat aceste alegeri pentru Primăria Chişinău, în ciuda multiplelor speculaţii care s-au făcut atât înainte de primul tur, cât şi înaintea celui de-al doilea. Ce dovadă mai bună de alegeri libere poate să existe decât aceea că opoziţia, care s-a plâns permanent de fraudare, le-a câştigat?! Este, de asemenea, un aspect din care se desprind concluzii importante după alegerile din capitală. PDM speră că, odată cu încheierea alegerilor din Chişinău, se va încheia perioada de instabilitate politică din capitală şi Primăria se va ocupa neîntârziat de rezolvarea multiplelor probleme din oraş. Cetăţenii au aşteptări foarte mari după aceste alegeri, aşteaptă de ani de zile sa se rezolve probleme importante din capitală”, se anunță în comunicatul PDM.

În campania electorală pentru alegerilor locale, deși nu au anunțat public, PDM a susținut-o în primul tur de scrutin, în special prin intermediul televiziunilor pe care le gestionează, pe Silvia Radu, care a fost candidată independentă. Ulterior, reprezentanții PDM, în frunte cu Vladimir Plahotniuc, au evitat să anunțe public pe cine vor susține în turul doi de scrutin, acolo unde au ajuns Andrei Năstase și socialistul Ion Ceban. Totodată, Vladimir Plahotniuc, liderul PDM, cel mai numeros partid parlamentar, nu a apărut în public în duminicile alegerilor, evitând să anunțe dacă și-a dat sau nu votul în cadrul scrutinului, iar în campania electorală, televiziunile din trustul democraților i-au adus lui Năstase numeroase acuzații.