Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.41

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală.

Circumscripția uninominală nr. 41 include 17 localități din raionul Cantemir și 15 localități din raionul Leova. Pretind la un fotoliu de deputat în această circumscripție șase candidați: Efrosinia Grețu, (PDM), Aliona Briceag (PSRM),  Andrei Trandafir (Partidul „Șor”),  Alexandru Bujorean (candidat independent), Sergiu Butuc (Partidul Nostru) și Vladimir Putregai (blocul electoral ACUM).

Efrosinia Grețu, PDM

Foto: ipn.md

Efrosinia Grețu este președinta Organizației Teritoriale Leova a PDM. Între 2011-2015, a fost președintă a raionului Leova din partea PDM, după ce anterior a deținut funcțiile de președintă a Consiliului Sindicatului Educației din raion și de vicepreședintă a raionului. Pedagog de profesie, aceasta a activat circa 30 de ani ca directoare a Centrului de Creație a Elevilor din raionul Leova.

Portalul Moldova Curată scrie că într-un raport al Curții de Conturi făcut public în anul 2014 este vizată atât conducerea raionului Leova de atunci, cât și autoritățile publice locale de nivelul I din raion în care se menționează că nu ar fi gestionat corect banii publici.

Înainte de acele alegeri parlamentare din 30 noiembrie 2014, scrie aceeași sursă, când a candidat la un fotoliu de deputat, Efrosinia Grețu a fost vizată într-o altă anchetă jurnalistică. În an electoral, Consiliul Raional Leova a plătit  6 mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei raionului, Efrosinia Greţu, membră de partid.

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017-2018, Efrosian Grețu a avut venituri de peste 247 de mii de lei din pensie, indemnizație de la Consiliul raional Leova și dobândă la bancă și prestarea serviciilor de instruire în cadrul unei asociații obștești. Familia acesteia deține patru terenuri, o casă de 127 m2 și un apartament de 51,7 m2. Efrosinia Grețu deține un depozit bancare cu 250 de mii de lei în cont.

Foto: moldova.org

Aliona Briceag, PSRM

Aliona Briceag este profesoară de biologie la LT „M. Eminescu” din orașul Leova, președintă a organizației teritoriale a PSRM și consilieră raională.

Conform actului de avere și interese pentru ultimii doi ani, prezentat la CEC, Aliona Briceag a avut un salariu de pedagog de aproape 177 de mii de lei și a primit o indemnizație de puțin peste trei mii de lei de la Consiliul raional Leova. Aceasta indică pentru această perioadă și o donație de 500 de mii de ruble. Candidata PSRM are în proprietate, din 2009, un apartament de 30 m2.

Foto: facebook.com/Andrei-Trandafir

Andrei Trandafir, (Partidul „Șor”)

Electrogazosudor de profesie, Andrei Trandafir este în prezent pensionar, după ce a activat în sistemul penitenciar. Din 2015, este consilier în cadrul Consiliului Raional Leova.

Conform declarației de avere și interese pentru 2017-2018, acesta a avut o pensie de 81 600 de lei și o indemnizație de consilier de 5 560 de lei. Trandafir susține că nici el, nici soția sa nu dețin în proprietate vreo avere imobilă sau automobil.

Alexandru Bujorean, candidat independent

Foto: facebook.com/alexandru.bujorean

Vicepreședinte al PLDM pânî la sfârșit de 2018, Alexandru Bujorean s-a lansat în cursa pentru un fotoliu de deputat drept candidat independent. Susținerea pentru Bujorean și-a anunțat Partidul Liberal, care a anunțat că nu-și înaintează o candidatură pe circumscripția nr. 41.

Jurist de profesie, Bujorean este în prezent administrator al firmei „SUDAGROSCUT” SRL. Anterior, acesta a exercitat funcțiile de șef-adjunct al Oficiului Teritorial Hâncești la Cancelaria de Stat și de preşedinte aș Uniunii Teritoriale Leova a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „AGROINDSIND”.

Conform declarației de avere și interese pentru ultimii doi ani, acesta a avut un salariu de 55 200 de lei la SRL-ul pe care îl administrează și dividente de peste 118 mii de lei. Bujorean declară dividente de aproape 32 de mii de lei și de la „Valnon Service” SRL, o altă firmă care-i aparține și care are activități în sfera turismului. Acesta susține că familia sa nu are în proprietate vreun imobil. În 2018, Bujorean a devenit proprietarul a două automobile: Skoda Superb, fabricat în 2003, și Volvo XC 90, fabricat în 2004. Candidatul a contractat în ultimii doi ani trei datorii cu o valoare totală de aproape 280 de mii de lei.

Sergiu Butuc, Partidul Nostru

Foto: facebook.com/sergiu.butuc.98

Sergiu Butuc este vicepreședinte al raionului Cantemir. Acesta a acces în funcția respectivă în 2015, drept reprezentant al partidului Comuniștilor din R. Moldova.

Conform actului de avere și interese pentru 2017-2018, în funcția de vicepreședinte al raionului, Sergiu Butuc a fost remunerat cu 221 de mii de lei.  Familia acestuia a avut venituri de 60 de mii de lei din darea în arendă a unor terenuri agricole. Familia deține în proprietate 11 terenuri. Alte 20 de mii de lei, Sergiu Butuc le-a obținut din vânzarea unui autoturism. Din 2004, printr-o decizie a consiliului local, Sergiu Butuc este proprietarul unui apartament de 38m2. Familia sa mai deține o casă de locuit  de 60 m2 și un apartament de 33 m2.

Sergiu Butuc conduce din 2015 o mașină de model Skoda Fabia, produsă în 2005 și despre care afirmă că valorează 20 de mii de lei.

Vladimir Putregai, Blocul Electoral ACUM

Foto: acum.md

Este primar al localității Cociulia din raionul Cantemir timp de 12 ani. A fost ales pe listele PLDM la alegerile din 2015. În 2018, satul Cociulia a adoptat Declarația de Unire cu România.

Conforma declarației de avere și interese pentru anii 2016-2017, Vladimir Putregai a fost remunerat cu peste 83 de mii de lei în funcția de primar. Acesta indică că este proprietarul a patru terenuri agricole și a unui automobil de model Volkswagen fabricat în 1985.

 

 

 

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 41


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Este candidatul Blocului ACUM și satul în care este primar, Cociulia, a adoptat Declarația de Unire cu România? Eu las circumscripția No 27 în numele meu, “Lider Moldovan”, și plec la Leova să-l votez!

    În sfârșit avem unul cu nume MOLDOVENESC DIN TALPĂ, că “IUCII” ceea m-au zaka*****!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *