Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Prima reacție a Procuraturii care…

Prima reacție a Procuraturii care investighează circumstanțele decesului lui Iurii Luncașu

Eduard Masnic

Principala versiune în cazul omului de afacerile Iurii Luncașu, găsit împușcat, este sinuciderea. Declarația aparține Procurorului șef al Oficiului Buiucani al Procuraturii municipiului Chișinău, care a spus că pe marginea acestui caz a fost deschis un dosar penal.

Solicitat de ZdG, Procurorul șef al Oficiului Buiucani, Eduard Mașnic, a declarat că principala versiune în cazul decesului omului de afaceri Iurii Luncașu este sinuciderea.

„Principala versiune a decesului este sinuciderea. Încă nu putem vorbi despre alte detalii sau versiunea unui omor. Celelalte circumstanțe vor fi stabilite în cadrul urmării penale”, a precizat Eduard Mașnic.

Totodată, procurorul a spus că Boris Babin, șoferul lui Luncașu, cel care a și alertat oamenii legii, a fost audiat și eliberat.

Iurii Luncașu este un om de afaceri din anturajul lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

ZdG a scris anterior că Iurii Luncaşu este un prosper şi discret om de afaceri, despre care presa a scris încă în anii 2000 că ar fi fost un apropiat al fostului preşedinte Vladimir Voronin. 

În 2014, Rise Moldova a publicat mai multe fotografii în care Luncaşu era surprins însoţindu-l pe Vladimir Plahotniuc la Sciez, Franţa. Luncaşu este fondator la mai multe companii: „Denir Lux”, „GB&CO”, „Primrof Construct” sau „Acvilin-Grup”, cu afaceri în domeniul construcţiilor sau ţigărilor. Împreună cu membrii familiei, el deţine mai multe case şi apartamente în capitală. Luncașu este cel care a fost reprezentantul, prin procură, la Chișinău al firmei „Investar Investments Limited”, înregistrată la 31 august 2016 în Larnaca, Cipru și cea care a cumpărat în 2017 “Casa albă”, un complex de imobile impunător de la poalele parcului „Valea Morilor”, în perimetrul străzilor Timiş şi Bujorilor.

Din cauza gardului, clădirile pot fi vizualizate în întregime doar din aer, fiind asemănătoare cu obiective de cultură şi agrement. Anterior, clădirile au fost atribuite lui Vladimir Plahotniuc.