Prețurile cresc, opoziția protestează, iar Guvernul se laudă pe Facebook

Săptămâna 19-24 mai a fost una plină de evenimente. Pe de o parte, cetățenii au continuat să se plângă de prețurile crescânde la produse agricole. Pe de altă parte, la 23 mai, Blocul ACUM a organizat un protest la Guvern împotriva creșterii prețurilor inclusiv la benzină și motorină. Între timp, membrii Cabinetului de miniștri au postat pe Facebook, lăudându-se fie cu vizite peste hotare, fie în diferite localități din țară, unde au împărțit discursuri și promisiuni.

După ce, la începutul săptămânii, ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc a făcut un live pe Facebook, pentru a demonstra că a găsit cartofi care se vând cu 11-13 lei, vineri seara acesta s-a lăudat cu o întâlnire în afara biroului cu Organizația Tineretului Democrat și Organizația de Femei din Călărași.

Ministra Sănătății, Silvia Radu se află săptămâna aceasta la Geneva, unde participă la cea de-a 72 Adunare Mondială a Sănătății. În cadrul unui discurs ținut acolo, ministra a subliniat reușitele Guvernului R. Moldova în domeniul Sănătății. Radu a menționat că grație măsurilor complexe luate de Guvern, moldovenii trăiesc mai mult, scrie esănătate.md

Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc a mers la Edineț, zilele trecute. Acolo, a vizitat muzeul local și a felicitat directoarea pentru pasiunea cu care se ocupă de acesta.

La începutul săptămânii, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a fost la Kiev. În acele zile, Ucraina a anunțat, printr-un comunicat de presă, despre introducerea taxelor antidumping la importul unor tipuri de ciment din R. Moldova, în valoare de 94,46%. Taxe au mai fost impuse pentru Rusia și Belarus.

La mijlocul săptămânii, ministrul Afacerilor Externe, Alexandu Jizdan, a publicat o invitație la Festivalul Cărnii de la Anenii Noi.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi este, aparent, un mare fan al tenismenului Radu Albot, căruia i-a dedicat trei postări săptămâna trecută pe pagina sa de Facebook. Ulianovschi și-a încheiat săptămâna publicând o fotografie de la întâlnirea cu noul ambasador leton la Chișinău.

Spre deosebire de colegii săi, Ministrul Apărării, Eugen Sturza și-a încheiat săptămâna printre subalterni, punctând că „este practic imposibil să ai militari bine pregătiți fără practicarea permanentă a sportului și fără o competiție sănătoasă”. Ministrul a promis să susțină și să încurajeze sportul în Armata Națională.

Premierul Pavel Filip nu a rămas în urmă de miniștrii săi și s-a afișat pe Facebook în contextul mai multor vizite în teritoriu, unde s-a fotografiat, s-a filmat și a împărțit laude pentru Guvern și promisiuni pentru cetățeni.

R. Moldova ocupă locul 112 din 189 de țări și teritorii, conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU), care măsoară realizările naționale în domeniul sănătății, educației și veniturilor, se arată într-un raport publicat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în 2018.

În perioada 1990 – 2017, speranța de viață la naștere în R. Moldova este mai mare cu 4,1 ani. Anii medii de școlarizare au crescut cu 3,6 ani, iar cei planificați de școlarizare au scăzut cu 0,4 ani. Venitul național brut pe cap de locuitor în Moldova s-a diminuat cu aproximativ 14,2% între anii 1990 și 2017.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    apai Pavliusha so laudat si in toata Evropa cu realizari pe hirtie, dar o tacut milk de coruptie, saracie, crestere la preturi si alte belele ale Moldovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *