Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Premierul Filip afirmă că tarifele…

Premierul Filip afirmă că tarifele la gazele naturale ar putea fi reduse cu 20%

Tarifele la gazele naturale ar putea fi reduse în 2018 cu 20 la sută, susține premierul Pavel Filip, care afirmă că a ajuns la aceste concluzii după mai multe discuții și întrevederi cu reprezentanții Ministerului Economiei. Anunțul a fost făcut de premier la începutul ședinței de astăzi, 31 ianuarie, a Executivului. Pavel Filip a precizat că există „posibilitatea” reducerii tarifelor, dar că o decizie în acest sens urmează a fi luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Acum o săptămână, un grup de experți în energetică au declarat că tariful la gaze naturale trebuie să fi redus cu cel puțin 30% și că în ultimii ani consumatorii au achitat cu peste 1,5 miliarde de lei mai mult decât costurile reale. Ulterior, membrii și simpatizanții Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au organizat un flashmob în fața instituției ANRE pentru a cere reducerea imediată a tarifului la gazele naturale. Pavel Filip a calificat acțiunea partidului de opoziție drept „populism” într-un an electoral.

Potrivit „Metodologiei de calculare aprobare şi aplicare a tarifelor și prețurilor reglementate la gazele naturale”,  tarifele la gazele naturale se determină anual de către operatorii de sistem şi furnizori şi se aprobă de către Consiliul de administraţie al ANRE. Respectiv, urmează ca Agenția să stabilească în scurt timp tarifele pentru anul 2018.

Prim-ministrul Pavel Filip susține că în cazul în care prețul pentru consumatorul final va fi micșorat, va cere soluții pentru a restitui cetățenilor banii achitați deja pentru facturile din luna ianuarie.

Pavel Filip susține că a pus în discuție subiectul drept urmare a abordării populiste a problemei de către unele partide din opoziție”. Acesta a invocat că reprezentanții partidelor de opoziție, manipulează opinia publică la acest subiect într-un an electoral.

La 22 ianuarie, membrii și simpatizanții Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au organizat un flashmob în fața ANRE pentru a cere reducerea imediată a tarifului la gazele naturale. Aceștia au invocat, cu trimitere la constatările experților în domeniul energetic, că prețul la gazele naturale ar fi majorat cu 30%.