Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PAS a depus o sesizare…

PAS a depus o sesizare privind anularea alegerilor din Jora de Mijloc

Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) condus de Maia Sandu a depus astăzi, 22 mai, la Judecătoria Orhei, o contestație de anulare a alegerilor din comuna Jora de Mijloc. Încălcarea de bază, potrivit PAS, se referă la depășirea plafonului de cheltuieli stabilit pentru organizarea alegerilor. Astfel, Partidul ȘOR, candidata căruia, Marina Tauber, a ieșit învingătoare la alegerile din comună, a cheltuit cu peste 200 de mii de lei mai mult decât suma prevăzută conform legii, fapt confirmat și de experții Promo-Lex.

Și asta fără a lua în calcul coruperea alegătorilor din ziua votării, transportarea organizată a acestora, filmarea ilegală a scrutinului, dronele care au survolat cerul Jorei de Mijloc în ziua alegerilor, precum și alte încălcări grave. Nu putem sta deoparte și urmări cum Plahotniuc îi permite pușcăriabilului Șor să fraudeze alegerile, cu banii furați de la cetățeni, în detrimentul voinței locuitorilor comunei Jora de Mijloc, inclusiv al membrilor și simpatizanților Partidului Democrat. Faptul că lui Plahotniuc nu-i pasă de cetățeni era un lucru cunoscut, acum vedem că Plahotniuc nu dă doi bani nici pe membrii și simpatizanții PD-ului”, se arată într-un comunicat al PAS.

Alegerile din Jora de Mijloc filmate de observatorii Partidului „Șor”. Cum justifică Partidul, ce spune CEC 

În ziua alegerilor din 20 mai, curent, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că în toate cele patru secții de votare deschise pe teritoriul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei, observatorii și reprezentanții Partidului ȘOR au realizat imagini video și foto ale procesului electoral. Constantin Clipa, președintele Consiliului electoral al circumscripției electorale comunale Jora de Mijloc nr. 25/16, a confirmat că în fiecare dintre aceste secții a fost amplasată cel puțin câte o cameră video. Acesta spune că nu știe dacă procesul de vot este înregistrat video continuu de către observatorii Partidului ȘOR, dar a precizat că nu poate interzice acestora să ia imagini deoarece Codul Electoral prevede că observatorii „pot efectua filmări foto şi video cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral”.

Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR, Alina Șargu a declarat că s-a decis înregistrarea video „pentru ca procesul electoral să se desfășoare în limita legislației”, însă a evitat să spună ce încălcări au fost identificate și ce sesizări au fost dpeuse privind acestea, invocând că trebuie să consulte mai întâi juriștii partidului.

Membrul CEC, Iurie Ciocan, a declarat pentru ZdG că observatorii nu au dreptul să filmeze continuu procesul de vot și că filmările în cele patru secții au fost stopate încă în primele ore după deschiderea secțiilor de votare.

La fotoliul de primar în Jora de Mijloc au aspirat Tauber Marina (Partidul Șor), Morozan Serghei (PSRM), Terenti Lucia (PDM). Învingătoare din primul tur a ieșit Marina Tauber, vicepreședinta Partidului ȘOR și figurantă în raportul companiei Kroll referitor la furtul miliardului,